Поляк на «ровері»: 62-річний Андрій Лєшняк планує знову мандрувати Україною

14.12.2018
Поляк на «ровері»: 62-річний Андрій Лєшняк планує знову мандрувати Україною

Андрій Лєшняк. (Фото з власного архіву.)

У перші дні грудня повернувся з незвичайної подорожі Україною поляк Андрій Лєшняк. У 62 роки, виявляється, пригоди тільки починаються.
 
 
Так вирішив землемір Андрій Лєшняк і сів на велосипеда, аби проїхатися рідною Польщею та сусідніми країнами.
 
 
У минулому році завітав до країн Прибалтики, а цьогоріч — до України, і місто Володимир-Волинський стало першим на Волині, у яке він прибув. 
 
 
Познайомилися ми з цим чоловіком випадково в одній із кав’ярень Володимира-Волинського. Він російською, з сильним польським акцентом, запитав нас, що за монумент стоїть на місцевій площі і що це за портрети обабіч нього?
 
Пояснили, що монумент — це обеліск Слави, і присвячений він Другій світовій війні, а портрети поруч — це наші земляки, які загинули в сучасній російсько-українській війні.
 
Слово за словом розговорилися. У Польщі пан має приватну фірму, яка надає послуги з геодезії. Розповів, що «на ровері» подорожує Україною.
 
Живучи у селі біля Вроцлава, практично ніде не їздив, а коли випала нагода поїхати у східну Польщу — був вражений побаченим. Одна країна, а відмінності таки є.
 
— Я вирішив подорожувати сам, бо в туристичних групах ти затиснутий у рамки програми. А так я сам планую маршрут і виділяю на огляд міста та різних 
місць стільки часу, скільки хочу. Але найбільше мені подобається зустрічати людей та спілкуватися з ними. Люблю заводити нові знайомства. Та й люди, бачачи подорожнього, часто запрошують то на каву, то на сніданок. Але різні люди трапляються, коли бачу, що можуть бути непорозуміння, уникаю їх.
 
Для подорожі велосипедом придбав спеціальний одяг. Коли ніч заставала в дорозі — ночував у наметi. За весь час подорожей жодних неприємностей не мав.
 
Ця поїздка Україною для нього перша. Побував ще у Вишнівці та Збаражі. У наступному році хоче відвідати Сарни та Теребовлю. Планує велосипедну мандрівку й до Білорусі.
 
— Коли не зможу крутити педалі «ровера» — куплю човна та плаватиму річками. Розпочну з рідної Вісли, з її витоків — і до місця падіння у Балтійське море...