У Канів передали 11 тисяч євро від німецького мецената

14.12.2018
У Канів передали 11 тисяч євро від німецького мецената

Днями в Канів iз Німеччини приїхав Мохамед Фарукі Фарук. Він привіз для міста 11 тисяч євро.
 
 
Так заповідав почесний громадянин Канева, голова громадської організації «Друзі Канева» з німецького міста-побратима Фірзена Фріц Майєс, який за своє життя постійно опікувався проблемами українського міста і зробив для його жителів чимало добрих справ. Ці євро — то остання воля Фріца, який помер у липні цього року.
 
 
Тож за ці кошти оперативно придбали обладнання для Канівської районної лікарні, зокрема, для відділення хірургії купили сучасний операційний стіл за 256 тисяч гривень, лампу операційну безтіньову за 84 тисячі. А ще тут планують облаштувати додаткову операційну.
 
Як розповідають у Канів­ській міській раді, Мохамед Фарукі Фарук — завідувач складу, в якому збирають усю гуманітарну допомогу для Канева.
 
Він повідомив, що виконав останнє прохання Фріца Майєса. Адже той до останніх днів думав про Канів і заповів, щоб замість квітів люди, які приходитимуть на церемонію його поховання, приносили гроші для канівців.
 
Так фірзенці зібрали суму в 11 тисяч євро. Рідні Фріца Майєса вирішили, що ці кошти мають бути спрямовані на придбання обладнання для Канівської ЦРЛ.
 
«До Канева з Києва вже приїхали фахівці, які працюють над тим, аби ввести в дію нове обладнання у хірургії», — розповідає «Україні молодій» радник канівського міського голови Микола Москалець.
 
За його словами, дружба канівчан iз фірзенцями триває з 1992 року. Все почалося з приїзду на Тарасову гору кількох жителів Фірзена, з якими й познайомилися канівчани на чолі зі своїм тодішнім міським головою.
 
Трохи пізніше до Німеччини поїхала невеличка делегація канівчан, яка добиралася до чужих країв на «Копійці». Вiдтодi й триває дружба двох поріднених міст. 
 
За минулі 26 років за сприяння Фріца Майєса, який робив наголос на соціальних питаннях, канівська громада неодноразово отримувала від фірзенців  найрізноманітнішу допомогу.
 
За цей час у Канів, розповідає Микола Васильович, iз Німеччини привезли понад 2 тисячi тонн гуманітарних вантажів, зокрема, й медичне обладнання для поліклініки, візки для людей i дітей з інвалідністю тощо. 
 
«За підтримки Фріца Майєса 95 канівських дітей iз вродженими вадами було проліковано в Німеччині. Це операції за сотні тисяч євро. Фріц домовлявся з німецькими лікарями, і вони проводили їх безплатно», — наголошує Микола Васильович.
 
І додає: німецький друг Канева був ініціатором того, аби доплачувати до зарплат медичним сестрам та самотнiм пенсіонерам. І це діє й нині. 
 
«У Фірзені вже побували понад двi тисячi канівців. У нас навіть з’явилися інтернаціональні сім’ї, тож канівці поріднилися з фірзенцями по-стравжньому», — зазначає Микола Москалець.
 
Він каже, що дружба з Фірзеном триватиме і надалi. Як наголосив Мохамед Фарукі Фарук на зустрічі з Ігорем Ренькасом, міським головою Канева, благодійники продовжуватимуть свою роботу, як і обіцяли Фріцу Майєсу. Вже озвучено перелік потреб для соціальних закладів міста, в тому числі й Канівської ЦРЛ. Це, зокрема, пральні машини, ліжка, постільна білизна.
 
До речі, ще один показовий приклад. Вiсiм років тому жителька Фірзена заповіла Каневу 100 тисяч євро, і за ці кошти містяни відремонтували в лікарні дитяче відділення, яке вважають на Черкащині одним із кращих. n