Австрійські правоохоронці звинувачують російських біатлоністів у махінаціях iз переливанням крові

14.12.2018
Австрійські правоохоронці звинувачують російських біатлоністів у махінаціях iз переливанням крові

Новий керівник Міжнародного союзу біатлоністів Олле Далін пообіцяв, що біатлон буде чистим. (Фото з сайта www.biathlonworld.com.)

Новий сезон у світовому біатлоні розпочався з гучного скандалу, котрий розгорівся навколо збірної Казахстану.
 
 
Незадовго до перших офіційних стартів Міжнародний союз біатлоністів відсторонив від змагань одразу дев’ятьох членів казахської команди, звинувативши їх у порушенні антидопінгових правил. 
 
 
Якщо раніше подібні масові відсторонення стосувалися переважною мірою лише «стріляючих лижників» iз Росії, то після приходу до керма IBU у вересні 2018 року нового очільника — шведа Олле Даліна — коло звинувачених у нечесній спортивній грі, як видно, розширилося.
 
У час, коли попередній керманич світового біатлону Андерс Бессеберг опинився під корупційним розслідуванням, його наступник, схоже, взявся активно розплутувати попередні допінгові справи.
 
Власне, претензії щодо махінацій зі стимуляторами у контролюючих органів до команди Казахстану виникли ще в 2017 році, коли після одного з європейських етапів Кубка світу в картонній коробці на смітнику разом з акредитаціями, котрі були видані на ім’я членів казахської команди, знайшли шприци, ампули тощо.
 
Серія наступних обшуків, проведених у таборі казахських біатлоністів під час чемпіонату світу в Хохфільцені та етапу КС в Антерсельві правоохоронцями Австрії та Італії відповідно (у цих країнах спортивний допінг вважається криміналом), не дала миттєвих результатів.
 
Утім, схоже, й абсолютно «холостими» вони не були. Думається, не маючи вагомих доказів у цій справі, Олле Даллін навряд чи наважився б розпочинати свою діяльність на посту президента IBU iз гучного відсторонення від офіційних змагань практично всієї збірної Казахстану, котру, до слова, у той скандальний період очолював російський спеціаліст Валерій Польховський.
 
Щойно почувши таку новину, в російському біатлоні видихнули з полегшенням. У травні 2018 році в Російському союзі біатлоністів Польховського вже бачили новим головним тренером жіночої збірної, проте в останній момент угода зірвалася.
 
Тож  здалося, що команді нового президента РСБ Володимира Драчова, котра активно працює над тим, аби їхній організації повернули повноправне членство в Міжнародному союзі біатлоністів, вдалося уникнути репутаційних втрат. 
 
Утім, як виявилося, і без Польховського у IBU та антидопінгових інстанцій є купа запитань до представників російського біатлону.
 
Звістку про те, що в австрійському Хохфільцені, де розпочався другий етап КС-2018/2019, місцева поліція влаштувала масові обшуки в розташуванні російських біатлоністів, у Росії сприйняли як чергову провокацію проти їх­ньої країни.
 
«Якщо з’ясується, що ця справа має якийсь політичний компонент, а на спортсменів чиниться психологічний тиск, наша реакція буде миттєвою», — наголосила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.
 
Водночас австрійська поліція прагне допитати одразу дев’ятьох членів збірної Росії — тренерів, лікарів, масажистів самих спортсменів, котрі були учасниками чемпіонату світу-2017 у Хохфільцені.
 
Як пояснив російський біатлоніст Олександр Логінов, суть претензій австрійської поліції до його збірної — можливі махінації з переливанням крові, здійснені під час «мундіалю». У росіян, звісно, всі звинувачення відкидають, проте, як свідчить новітня історія в боротьбі з допінгом, диму без вогню не буває.