Українські біатлоністи завершили стартовий етап Кубка світу із двома «подіумами»

12.12.2018
Українські біатлоністи завершили стартовий етап Кубка світу із двома «подіумами»

Під час стартових гонок Кубка світу в Поклюці капітан жіночої збірної України Олена Підгрушна скаржилася на не найкраще самопочуття. (Фото з сайта biathlon.com.ua)

Несподівана «бронза» Анастасії Меркушиної та Артема Тищенка в одиночному «міксті» та сенсаційне «золото» Юлії Джими в індивідуалньій гонці — такі підсумки виступу збірної України на першому етапі Кубка світу, котрий пройшов у  словенській Поклюці.
 
 
Без сумніву, саме переможний фініш Джими в «індивідуалці» викликав найбільше позитиву в стані вітчизняних шанувальників біатлону, хоча, за словами президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, особисто для нього найбільш приємні враження залишила одиночна змішана естафета, з українським дуетом на подіумі.
 
Примітно, що, провівши підготовку до сезону за індивідуальним планом під керівництвом екс-наставника жіночої збірної України Уроша Велепця в Словенії, Джима виграла першу в своїй кар’єрі золоту нагороду Кубка світу.
 
Щоправда, Володимир Брин­зак просить не поспішати з ейфоричними висновками, дочекавшись підсумків другого етапу КС. За словами очільника ФБУ, підготовка всіх вітчизняних біатлоністів розрахована на один пік фізичної форми, котрий має припасти на березневий чемпіонат світу в Остерсунді.
 
«Ось коли пройдуть хоч би два етапи, або повний триместр, ми побачимо тенденції, тоді можна буде робити перші висновки про підготовку до сезону. Цього року ми йдемо на один пік у підготовці команди. Якщо раніше використали двопікову систему — грудень і головний старт — то зараз плануємо плавний вихід на оптимальну готовність до чемпіонату світу», — розповів Володимир Бринзак у коментарі сайту biathlon.com.ua.
 
Проте очікувати, що всі українські збірники будуть за схожим сценарієм запрограмовані на поточний сезон, думається, не варто. У першу чергу це стосується жіночої команди, підготовку котрої до офіційних змагань розробляли в трьох різних «штабних центрах».
 
Так, тренувальним процесом Джими, як уже відзначалося раніше, нині опікується словенець Урош Велепець, котрий після роботи в Україні повернувся на батьківщину.
 
Учасниця бронзового дуету в Поклюці — Меркушина — займається під наглядом свого батька. Рештою національної команди України опікується призначений навесні на посаду старшого тренера російський спеціаліст Андрій Прокунін.
 
Хоча й тут, схоже, немає повної монолітності, адже, приміром, сестри Семеренко, як наголошує Володимир Бринзак, працюють з оглядкою на свого персонального тренера.
 
«У наставників чоловічої та жіночої збірної — повна свобода дій. Я створюю умови, вони тренують. А навесні побачимо результати їхньої роботи», — відзначає очільник ФБУ, наголошуючи на тому, що головним завданням для жіночої команди є повернення на наступний сезон максимальної квоти в Кубку світу.
 
Поки ж — за підсумками етапу в Поклюці — можна говорити про неоднозначність результатів жіночої команди, котра поєднувала пристойну роботу на вогневих рубежах із доволі повільним ходом.
 
Так, «золото» Джими — перш за все, результат її ідеальної стрільби на чотирьох рубежах «індивідуалки». Однак у спринті, продемонструвавши аналогічну за точністю стрільбу, на фініші Юлія показала лише 20-й результат, відставши від переможниці гонки, Кайси Макарайнен з Фінляндії, на 1 хв. 15 сек.
 
У чоловічій збірній України окремої уваги заслуговують результати перших гонок сезону Артема Прими, котрий усі старти в Поклюці завершив у «топ-20».
 
При цьому Володимир Бринзак сподівається, що най­ближчим часом надолужить згаяне (через хворобу) і капітан команди Дмитро Підручний. Так само в штабі збірної очікують прогресу й від ветерана команди Сергія Семенова, й від молодого Артема Тищенка.