На позачергових виборах до парламенту Вірменії впевнену перемогу отримав блок «революціонера» Пашиняна

11.12.2018
Очолюваний виконувачем обо­в’яз­ків прем’єр-міністра країни Ніколом Пашиняном виборчий блок «Мій крок» здобув упевнену перемогу на недільних позачергових виборах у Вірменії, здобувши 70,43 відсотка голосів виборців.
 
Про це повідомила вчора Центральна виборча комісія Вірменії за підсумками обробки 100% бюлетенів, інформує агенція «Інтерфакс».
 
Також у новий парламент Вірменії проходять партія бізнесмена Гагіка Царукяна «Процвітаюча Вірменія» (вона здобула 8,27 відсотка голосів) і партія «Світла Вірменія» з 6,37 відсотка голосів виборців.
 
Жодна з інших політичних сил, що брали участь у парламентських перегонах, не набрала більше двох відсотків голосів. Явка на позачергових парламентських виборах у неділю, 9 грудня, стала найнижчою у Вірменії за останні кілька років. У голосуванні взяло участь 48,63 відсотка виборців.
 
Загалом за місця в парламенті Вірменії змагались 11 політичних сил — два блоки і дев’ять партій. Вибори відбулися за пропорційною (партійні списки) і рейтинговою (мажоритарною) системами.
 
Прохідний бар’єр для партій становив 5 відсотків, для блоків — 7 відсотків. Парламент Вірменії складатиметься зі 105 депутатів. Для формування стабільної парламентської більшості необхідно 54 відсотки місць у парламенті.
 
Передвиборча кампанія була без­прецедентною — на її проведення кандидатам у депутати було відведено лише 12 днів. Щоб домогтися розпуску попереднього парламенту і провести дострокові вибори, прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян подав у відставку, після чого парламент двічі не обрав прем’єра і, відповідно до Конституції, був розпущений.
 
Відтак колишня правляча Республіканська партія Вірменії та її союзники не будуть представлені в парламенті. Тепер Пашинян отримав парламентську більшість, яка дасть йому змогу реалізувати програму боротьби з корупцією та реформування економіки. Після того як Пашинян став головою уряду, багатьом колишнім чиновникам і їхнім родичам уже були висунуті обвинувачення.