Ректор ЧНУ імені Богдана Хмельницького закликав православних підтримати створення Єдиної Помісної церкви

07.12.2018
Ректор ЧНУ імені Богдана Хмельницького закликав православних підтримати створення Єдиної Помісної церкви

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко звернувся до православних християн України та їхніх духовних пастирів із закликом підтримати об’єднавчі процеси у церковному житті України та створення Єдиної Помісної православної церкви:
 
«Дорогі краяни! Шановні парафіяни Української православної церкви Московського патріархату! Сьогодні православна церква має необхідний потенціал для об’єднання розділеного українського православ’я та консолідації українського суспільства. 
 
Особливої гостроти набуло питання утвердження Єдиної Помісної православної церкви в Україні. Це питання слід розглядати не лише в контексті віри, а й у контексті національної ідеї і її неодмінної складової — духовної єдності.
 
Адже національна ідея лежить в основі побудови будь-якої держави. Українська національна ідея базується на незалежності, материнській мові, національній культурі та духовній єдності. 
 
Нам усім потрібно єднання. Адже історія наших перемог — це історія нашої єдності, а історія наших поразок — це історія розбрату. Досягти єдності необхідно ще й заради того, щоб у державі реалізувалася політика, в центрі якої стоїть людина — як особистість, як громадянин, як господар.
 
Зараз усе це українцям доводиться відстоювати зі зброєю в руках. Але є ще внутрішній фронт, де кожен із нас щодня робить державну справу. Найкраще реалізувати принцип духовної єдності через створення Помісної церкви. Нині прийшов час, є можливості і є в цьому велика необхідність. 
 
Тож закликаю всіх вас, а особливо духовних пастирів, які мають авторитет і повагу людей, мудрість та життєвий досвід, приєднатися до загальнонаціонального процесу!
 
Звертаюся до єпископів із проханням взяти участь в Об’єднавчому соборі православних церков в Україні!
 
Об’єднаймо ж свої зусилля для служіння українському народу!