Він тримав кермо у часи великих змін: Америка прощається з 41-м президентом Джорджем Бушем-старшим

05.12.2018
Він тримав кермо у часи великих змін: Америка прощається з 41-м президентом Джорджем Бушем-старшим

Джордж Буш-старший.

Завтра в американському штаті Техас поховають iз дер­жавними почестями 41-го президента, а до того — 43-го віце-президента Сполучених Штатів Джорджа Герберта Уокера Буша.
 
 
Нині у Вашингтоні тривають кількаденні жалобні урочистості.
 
 
Середу, 5 грудня, президент США Дональд Трамп оголосив днем національної жалоби і наказав приспустити американський прапор на урядових будівлях. Сьогодні всі федеральні державні установи США зачинені. 
 
Джордж Буш-старший, який упродовж останніх років свого життя потерпав від хвороби Паркінсона, помер минулої п’ятниці у віці 94 років в оточенні родини та найближчих друзів, серед яких були колишній держсекретар США Джеймс Бейкер та його багаторічний духовний порадник, пастор Расселл Лівенсон.
 
Перед смертю Буш старший мав телефонну розмову зі своїм старшим сином, 43-м президентом США Джорджем Бушем-молодшим, який тепер мешкає в Далласі, штат Техас.
 
Син сказав умираючому, що він «був чудовим батьком і що він його любить». На що Буш-старший відповів: «Я теж тебе люблю». І це були його останні слова. 
 
Жалобні урочистості розпочалися в понеділок об 11.30 за вашингтонським часом із перевезення труни з тілом покійного урядовим літаком з аеропорту Х’юстона у штаті Техас до бази ВПС США Ендрюс поблизу Вашингтона. Далі домовину з тілом померлого доставили у Вашингтон на Капітолій.
 
О 19.30 за місцевим часом понеділка вона була виставлена для громадського прощання в Ротонді — центральній залі під головним куполом Капітолію, головному приміщенні Конгресу США. О 8.45 вівторка розпочалася церемонія публічного прощання. 
 
Сьогодні, 5 грудня, труну з тілом Джорджа Буша-старшого перевезуть iз Капітолію до Національної кафедри Єпископальної церкви, де об 11-й годині за місцевим часом (о 18-й за київським) розпочнеться жалобна служба за участi родини померлого, президента Трампа з дружиною, колишніх президентів США, представників урядів зарубіжних країн та дипломатів.
 
Прощальне слово виголосять Джордж Буш-молодший та кілька інших осіб із числа його найближчого оточення, а також прем’єр-міністр Канади часів президента Буша-старшого Браян Малруні та колишній головний редактор тижневика «Ньюсвік» Джон Мічем, який є автором найкращої на цей час авторизованої біографічної книги «Призначення і влада.
 
Американська одіссея Джорджа Герберта Уокера Буша». Нинішній президент Дональд Трамп не виступатиме. Раніше Трамп не раз публічно критикував родину Бушів.
 
Сьогодні ж, відразу після закінчення церемонії прощання, труна з тілом Джорджа Буша-старшого повернеться до Х’юстона, де буде виставлена в єпископальній церкві св. Мартіна.
 
Джорджа Буша-старшого поховають завтра близько 17-ї години на території президентської бібліотеки його імені в Колледж-Стейшн у Техасі, де він спочине поруч зі своєю померлою в квітні цього року дружиною Барбарою та донькою Робін, яка пішла з життя 1953 року від лейкемії у чотирирічному віці.
 
Джордж і Барбара Буш провели разом 73 роки — це найтриваліший шлюб президента і першої леді в історії США.
 
З Х’юстона до віддаленого за 140 кілометрів на північний захід міста Колледж-Стейшн труну з тілом колишнього президента США доставлять спеціальним потягом. І так закінчиться земний шлях Джорджа Герберта Уокера Буша.
 
Родина померлого попросила замість квітів на похорони надсилати грошові пожертви для Школи управління і громадської служби імені Джорджа Буша-старшого при університеті A&M.
 
41-й президент США Джордж Буш-старший був на цій посаді в 1989—1993 роках. Буш-старший, бойовий льотчик у часи Другої світової війни, а в 1970-х роках директор Центрального розвідувального управління США, прожив довше, ніж будь-хто з президентів США.
 
І знаменних подій на чотири роки його перебування у Білому домі випало теж, напевне, найбільше, ніж на долю інших президентів у повоєнній історії США.
 
Джордж Буш-старший мав величезні заслуги в міжнародній політиці і, живучи у надзвичайно цікавий час, упорався з поставленими перед ним викликами. Він брав участь у «третій хвилі демократизації» в пострадянській Європі.
 
Спочатку був залучений у цей процес як віце-президент за Рональда Рейґана, спостерігав за боротьбою двох полярних світових порядків, а потім мав нагоду, так би мовити, використати результати цього ідеологічного, військового і, врешті, політичного протистояння. За його президентства відбулося об’єднання Німеччини та розпад Радянського Союзу, зазнала краху комуністична система.
 
Газета «Нью-Йорк Таймс» називає Буша-старшого «досвідченим дипломатом, який допоміг покінчити з «холодною війною» та позбавити США загрози ядерного зіткнення». Газета «Вашингтон Пост» вважає смерть колишнього президента США символом «зміни епох».
 
«Цінності, які сповідував Джордж Буш-старший, випарувались iз сучасної їдкої політичної культури», — вважає газета. 
 
Українці мають дещо суперечливі спогади про Буша-старшого, який користувався довірою Михайла Горбачова. Влітку 1991 року, незадовго до путчу, він відвідав СРСР й Україну зокрема.
 
Виступаючи в Києві, американський президент закликав підтримати Горбачова і пропонований ним новий союзний договір. Саме йому в грудні 1991 року дзвонили з Біловезької пущі лідери Росії, України і Білорусі, щоб повідомити про розпад СРСР.
 
Але сумніви Буша-старшого стосовно доцільності здобуття Україною незалежності пояснюються не стільки упередженістю до устремлінь українців, як побоюваннями за долю велетенського ядерного арсеналу, який на той час розташовувався на території України... 

А ТИМ ЧАСОМ...

У «Твіттері» розмістили зворушливу фотографію собаки Джорджа Буша-старшого, що лежить біля його труни. Спікер родини Бушів підписав це фото словами «Місія виконана».
 
Лабрадор Саллі супроводжувала Буша-старшого в останні місяці його життя. За інформацією організації «Собаки ветеранів Америки» (America’s VetDogs), Буш старший отримав собаку в липні для допомоги в повсякденних справах, вона була навчена відчиняти двері, приносити необхідні речі й навіть подавати телефонну слухавку.
 
Тепер, після смерті хазяїна, вона на Різдво знову повернеться в центр організації, який розташований на острові Лонг-Айленд. А після свят Саллі переведуть до Національного військово-медичного центру Уолтер Рід в місті Бетесда, штат Меріленд.