«Київводоканал» перекриватиме каналізацію злісним неплатникам

05.12.2018
Мешканці Києва, як і будь-якого цивілізованого мегаполісу, звикли користуватися різними комунальними благами, зокрема холодним водопостачанням i каналізацією.
 
Але біда в тому, що багато хто робить це абсолютно безкоштовно, тоді як КП «Київводоканал» змушене витрачати мільйони гривень на забезпечення безперервного і якісного надання цих послуг.
 
За підрахунками фахівців цієї компанії, близько 10 відсотків їх споживачів мають борги за спожиту воду та використання каналізації, а загальна сума заборгованості за це мешканців багатоповерхових будинків на середину року становила близько 500 мільйонів гривень.
 
Причому є й справжні злісні неплатники — рекордсменом серед них вважається квартира, в якій прописано 26 (1) осіб, і вона заборгувала водоканалівцям понад 141 тисячу гривень.
 
Відключити ж таким боржникам воду комунальники донедавна не мали права — не дозволяло чинне законодавство. Тому змушені були писати їм попередження, прохання про реструктуризацію боргу, погрожувати судами, і навіть передавати такі справи на їхнiй розгляд, але тягнеться це роками, тоді як кошти підприємству потрібні щодня.
 
Тож, випробувавши на боржниках різні методи впливу і не домiгшись бажаних результатів, КП «Київводоканал» вирішило вдатися до радикальних заходів.
 
Його фахівці для боротьби зі злісними неплатниками вирішили застосувати спеціальний пристрій Chop-2008, призначений для індивідуального відключення зливів каналізації з квартир у багатоповерхових житлових будинках.
 
«Принцип його дії дуже простий, — пояснив головний інженер розрахункового департаменту «Київводоканалу» Олександр Кущ. — Спеціальну заслінку, яка блокує каналізаційний колектор квартири боржника, опускають у стояк із горища будинку. Все, що відбувається всередині труби, оператор бачить через спеціальну камеру на моніторі. Він вибирає потрібний поверх, знаходить квартиру і заслінкою наглухо перекриває вихід стічних вод з унітазу». 
 
Такий метод перекриття витоку води почали запроваджувати в Україні кілька років тому, і досить успішно він зарекомендував себе в Миколаєві, Житомирі, Полтаві, Харкові та інших містах. Тепер дійшла черга і до столиці. Недавно його вперше застосували у Деснянському районі щодо мешканця квартири на вулиці Градинській.
 
«Він заборгував «Київводоканалу» понад 4 тисячі гривень, — розповіла начальник інформаційного управління підприємства Вікторія Яковлєва. — Йому неодноразово телефонували та надсилали нагадування і попередження, але господар на них не реагував. Коли ж він зігнорував і повідомлення про відключення квартири від каналізації, яке йому повісили просто на дверях, то було прийнято рішення: заблокувати вихід стічних вод із квартири, що й було зроблено. Причому цей процес було оприлюднено в інтернеті, ЗМІ та на нашому сайті, щоб інші боржники зрозуміли, що до них також можуть ужити подібних заходів, і розрахувалися за надані послуги.
 
Для розблокування труби мешканець має заплатити всю суму заборгованості перед нашим підприємством, а також оплатити послугу підключення до каналізації, орієнтовна вартість якої становить 2 тисячі гривень. Або ж пояснити компанії причину несплати, яка може бути справді поважною, та укласти з «Київводоканалом» договір з реструктуризації боргу, який можна оформити в одному з Центрів обслуговування споживачів або в будь-якому з численних Центрів комунального сервісу. Такі варіанти ми тепер пропонуємо всім споживачам, адже, згідно з новим законодавством, «Київводоканал» уже може не тільки обмежити водопостачання боржникам, а й повністю відключити їх від своїх послуг».