Десятки російських адвокатів хочуть захищати військовополонених українських моряків

05.12.2018
Досить несподіваною виявилася ініціатива 50 російських адвокатів, які висловили бажання приєднатися до справи полонених біля берегів Криму українських військових.
 
Серед них є кримські, московські представники адвокатських об’єднань та окремі захисники.
 
Адвокат Микола Полозов, який координує захист полонених моряків, повідомив, що слідче управління ФСБ досі не відреагувало на його заяву з проханням назвати слідчого у справі.
 
Через це 3 грудня юрист не зміг потрапити до свого підзахисного з числа українських військових, які перебувають у московському СІЗО «Лефортово».
 
Щодо ще трьох заарештованих, котрі постраждали під час обстрілу українських кораблів російськими прикордонниками й утримуються в медчастині ізолятора «Матроська тішина», то уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що поранені вже можуть самостійно пересуватися по палаті.
 
Принаймні таку інформацію вона отримала від своєї російської колеги Тетяни Москалькової.
 
Додамо, що Генеральний прокурор Юрій Луценко направив Президенту України Петру Порошенку й до Ради національної безпеки та оборони листа з пропозицією про санкції щодо окремих юридичних і фізичних осіб РФ через збройну агресію проти кораблів ВМС ЗСУ. 
 
«Вважаю за необхідне в установленому порядку винести на розгляд РНБО питання щодо застосування до окремих фізичних та юридичних осіб РФ персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, зокрема у вигляді блокування активів на території України», — йдеться у повідомленні Генпрокурора.
 
Юрій Луценко уточнив, що, на його думку, «це блокування має бути терміном до деокупації нашої країни».
 
У свою чергу Президент України Петро Порошенко публічно заявив, що Росія порушила рішення Євросуду з прав людини щодо українських моряків, і підкреслив, що українські моряки не можуть бути засуджені судом країни-агресора. Тим паче що Росія не надала у встановлені строки всю інформацію про полонених і підстави для їх утримання.
 
«Ми всі маємо чітко розуміти, що вони не підсудні злочинному російському суду, бо, відповідно до Женевської конвенції, а їх захопили внаслідок акту агресії, вони є військовополонені. Тому ми маємо зараз об’єднати зусилля всього світу», — повідомив він.
 
Дещо раніше Порошенко розповів, що після зухвалої провокації РФ неподалік Керченської протоки російський президент Володимир Путін ігнорує його запит на пряму телефонну розмову в будь-якому форматі.