«Хвойна» кампанія — 2018: лісогоспи розпочинають продаж новорічних ялинок

05.12.2018
«Хвойна» кампанія — 2018: лісогоспи розпочинають продаж новорічних ялинок

Такі бирки та стяжки — гарантія вашого вкладу в екологічну безпеку та збереження лісів в Україні.

Державні лісогосподарські підприємства розпочинають реалізацію новорічних ялинок. Їх заготовляють на спеціальних плантаціях або під час рубок для формування та оздоровлення лісів. Такі методи «оялинення» всіх бажаючих мінімізують шкоду для довкілля.
 
Як повідомляє прес-служба Держлісагентства, асортимент порід, вирощених і легально пропонованих як новорічні ялинки, цього року доволі широкий: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта).
 
Державні лісогосподарські підприємства планують протягом грудня реалізувати близько 500 тисяч новорічних ялинок. Вирощені дерева, заплановані для реалізації, заготовлюються під замовлення покупців.
 
Цінова політика на новорічні ялинки в 2018 році залишається на рівні минулого року: середня ціна при купівлі ялинок у державних лісгоспах — 60-70 гривень за погонний метр. Бажаючі можуть особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації, цінами на новорічні ялинки на сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та лісгоспів.
 
Можна, до речі, купувати ялинки не лише оптом, а й у роздріб просто в державних лісгоспах.
 
Так вийде значно дешевше, ніж на ялинкових базарах. Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роз­дрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.
 
Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками та пластмасовими бирками-стяжками. Вони легко розриваються при спробі їх зняти, тим самим унеможливлюється їх повторне використання.
 
Такі етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який занесено у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності.
 
Перевірити походження ялинки в режимі онлайн можна, ввівши номер з уніфікованого засобу, прикріпленого до ялинки, на сайті https://www.ukrforest.com/check Якщо інформація на цьому сайті відсутня, походження ялинки може бути сумнівним. Сподіваємося, легальних ялинок вистачить на всіх бажаючих.