«Безвіз» додав ваги: Україна опинилась на 28-му місці в світі за «силою паспорта»

04.12.2018
Український паспорт посідає 28-ме місце за спектром можливостей, які надає своєму власнику, повідомляє «Радіо «Свобода» з посиланням на рейтинг Global Passport Power Rank 2018.
 
 
За даними рейтингу, паспорт громадянина України гарантує безвізовий доступ до 89 країн світу.
 
 
Ще в 42 країнах українці можуть отримувати візу по прибутті, а для поїздок до 67 держав мусять оформляти візу завчасно.
 
Тоді також вказувалося, що в 131 країну власник українського паспорта може поїхати зовсім без візи або отримати візу на в’їзді.З 15 колишніх республік СРСР український паспорт за силою посідає четверте місце після паспортів Литви, Латвії та Естонії.
 
В оновленому рейтингу змінилися дані інших країн. Зокрема, лідерство тепер належить паспортові Об’єднаних Арабських Еміратів, який дає можливість в’їзду без віз у 167 країн (у попередньому рейтингу на першому місці був Сінгапур). Тепер Сінгапур розділяє друге місце з Німеччиною. З паспортами цих країн можна без віз відвідати 166 країн.
 
Останнє місце в рейтингу Passport Index посідає Афганістан. Із паспортом цієї країни безвізовий в’їзд можливий до 29 країн. Україна минулого року посилила свої позиції в рейтингу за рахунок безвізового доступу до 34 країн. Серед країн, для відвідин яких українцям все ще потрібна віза, — Японія, США, Велика Британія, Ірландія та Китай.