У пошуках балансу: саміт «Великої двадцятки» не виправдав очікувань

04.12.2018
У пошуках балансу: саміт «Великої двадцятки» не виправдав очікувань

Путін спілкувався не так із Трампом, як iз його дружиною

Саміт «Великої двадцятки» — форум лідерів найбільш промислово розвинених країн світу та ЄС, який пройшов 30 листопада — 1 грудня у столиці Аргентини Буенос-Айресі, заздалегідь очікувався напруженим, оскільки надавав можливість сильним світу цього обговорити серйозні протиріччя, які накопичились у світі останнім часом. 
 
Форум відбувався на тлі «торговельної війни» між Китаєм і США. Під час особистої зустрічі президента США Дональда Трампа та глави КНР Сі Цзиньпіня двом лідерам вдалося дещо пригасити пристрасті у взаємних відносинах, якщо не закопати томагавк війни, то хоча б приховати його подалі на певний час. І це чи не головний результат саміту. 
 
Очікуваних i заздалегідь анонсованих переговорів Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним 1 грудня так і не відбулося. 29 листопада американський лідер відмінив зустріч, пославшись на інцидент iз нападом російських кораблів на українські в районі Керченської протоки.
 
Коротка зустріч Трампа з Путіним у кулуарах саміту все ж відбулася, але мала радше церемоніальний характер і стосувалася того ж таки нападу на українські кораблі. Вже повернувшись додому, Путін розповів про зміст тієї розмови.
 
«У двох словах я відповів на його питання, пов’язані з цим інцидентом у Чорному морі. У нього своя позиція з цих питань і проблем, у мене — своя, ми залишились при своїй думці, але, в будь-якому випадку, я його поінформував про наше бачення цього інциденту», — цитують Путіна «Аргументи і факти».
 
Президент Франції Емманюель Макрон відстоював на саміті Паризьку кліматичну угоду, з якої США демон­стративно вийшли. З огляду на проблеми з урядовим літаком канцлера ФРН, Ангела Меркель перший день саміту взагалі пропустила.
 
Форум виявився нагодою для оглядин нового президента Бразилії Жаїра Болсонару, який уже встиг налякати світ своїми тоталітарними заявами. Прем’єр Японії Сіндзо Абе давав пояснення з приводу арешту в Токіо гендиректора концерну «Рено-Ніссан» Карлоса Гона. Зрештою з цього різноголосся якогось спільного раціонального хору так і не вийшло. 
У заключному комюніке лідерів країн «Великої двадцятки» ідеться про важливість «міжнародного порядку, заснованого на правилах». Тобто, загальні слова.
 
В цілому фінальний документ вказує на серйозні протиріччя між найбільшими економіками світу, зазначає агенція новин dpa. Спільна заява містить обіцянки створювати кращі робочі місця, вплинути на чинники міграційних криз, а також провести «необхідну реформу» Світової організації торгівлі (СОТ).
 
Останнього наполегливо вимагали США. Проте в документі не йдеться про засудження протекціоністських заходів, до яких вдаються США, а також бракує слів підтримки щодо багатосторонніх торговельних угод.
 
Міжнародний валютний фонд тим часом нагадав членам «Великої двадцятки», яким належить 80 відсотків світової економіки, про небезпеку глобальної кризи, якщо адміністрація президента США Дональда Трампа продовжить свою митну політику, спрямовану на захист внутрішнього виробника. Комюніке наголошує на потребі впроваджувати «незворотню» Паризьку угоду задля протидії змінам клімату. Утім Трамп зберіг свій скепсис щодо цієї теми. 
 
Німецька канцлерка Ангела Меркель разом із президентом Франції Емманюелем Макроном також нагадала російському лідеру Володимиру Путіну про необхідність повернути Україні кораблі та матросів, затриманих нещодавно.