У Києві зіграли бродвейський мюзикл-хіт «Співаючі під дощем» мовою оригіналу

04.12.2018
У Києві зіграли бродвейський мюзикл-хіт «Співаючі під дощем» мовою оригіналу

«Співаючі під дощем». (Фото надане музично-театральною студією «Бродвей Kids».)

У Києві вперше зіграли ліцензійний бродвейський мюзикл «Співаючі під дощем», на сцені Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва.
 
 
Проект музично-театральної студії «Бродвей Kids» радо підтримав і прийняв власне театр.
 
 
У цій яскравій постановці ролі виконує 21 юний артист студії — від 9 до 16 років, мовою оригіналу, тобто англійською.
 
 
Вони танцюють, співають наживо, грають і проживають направду свої ролі у мюзиклі, спеціально адаптованому бродвейськими митцями для підлітків.
 
У виставі, поставленій за фабулою легендарного фільму, що підкорив світові екрани далекого 1952 року, завдяки яскравій хореографії, чудовим музичним темам і блискучому гумору, дотепно поєднано кіно і музику. 
 
Сюжет за сценарієм Бетті Комден та Адольфа Гріна цікавий не лише дорослим, які пам’ятають це феєричне кіно, а й сучасним дітям. Адже Singin’ in the Rain – це історія появи звуку в кінематографі, розказана через кар’єри і взаємини голлівудських зірок, а також перипетій роботи кіностудії. 
 
Однією з головних родзинок цієї оригінальної постановки є присутність справжнього німого кіно, як режисерського ходу й одночасного навчального посібника для вихованців студії.
 
Німий фільм демонструвався під час вистави на великому екрані й викликав не менш захопливу реакцію залу, аніж ефектні ансамблеві танцювальні сцени самого мюзиклу. Адже було дотримано всіх прийомів і впізнаваних штампів: навмисна театральність, ефектні втрати свідомості, заламування рук, закочування очей, бурхливі з’ясування стосунків. 
 
Діти були вельми органічні у своїх кіноролях і абсолютно технічно переходили з них у театральні, як справжні артисти великих театрів. Для «Бродвей Kids» кінозйомки стали першим таким досвідом, який відкрив ще одну грань юних талантів і дозволив сучасним дітям і підліткам зрозуміти, що передувало звуковому і кольоровому кіно, яке воно було майже 90 років тому і як його знімали.
Колись саме Singin’ in the Rain став синонімом слова мюзикл. Тож у цьому благодатному матеріалі — динамічні музичні номери, які стали справжніми хітами, написані Насіо Герб Брауном та Артуром Фрідом, якому, власне, і належить ідея мюзиклу. Концепція ж української постановки належить продюсеру та засновнику студії «Бродвей Kids» Марії Прилипко. 
 
Вона розповідає: «Ось уже сьомий рік ми ставимо ліцензійні бродвейські мюзикли, адаптовані для дітей мовою оригіналу. «Співаючі під дощем» — наша третя прем’єра і сьома постановка. За ці роки ми поставили три версії мюзиклу «Багсі Мелоун», дві постановки мюзиклу «Енні», і, відзначивши наш перший невеличкий ювілей, 5 років, — поставили Broadway Kids Show у 2017 році — вперше, на великій сцені театру, з великим симфонічним оркестром.
 
Цього разу мною був обраний саме цей мюзикл, не тільки спираючись на чарівний музичний матеріал, який, до речі, не був спеціально написаний для цього мюзиклу, а обраний продюсерами знаменитого фільму з каталогу музики, опублікованого компанією EMI. Тільки дві пісні (Make ‘Em laugh і Moses sopposes) були написані спеціально. Мене захопив сюжет. Адже ця історія не тільки про легендарні часи, коли з’являється звукове кіно в Голлівуді, а й коли народжується сам мюзикл». 
 
Разом з дітьми над постановкою працювали: хореограф — Володимир Шпудейко, художник-постановник Тата Белініна, художник по костюмах Мар’яна Лучі, музичний керівник Анна Маліборська, саунд продюсер Євген Малюга. Відео: Magnit Production, режисер Тата Белініна, оператор Кирило Філіпов, продюсер Валерія Отченаш.