В областях з воєнним станом активізують сили територіальної оборони, поліції і Нацгвардії

30.11.2018
Воєнний стан передбачає запровадження заходів iз військовими — таких, як навчання та збори, про це розповів перший заступник міністра оборони України Іван Руснак на брифінгу.
 
 
Наразі Міноборони, Генеральний штаб, інші центральні органи виконавчої влади розпочали роботу щодо уточнення змісту заходів, відповідно до чинного плану запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.
 
 
«Робота в цьому плані включає уточнення рішень щодо розгортання угруповань військ, здійснення та переміщення військових організмів, укомплектування військових частин, постачання військової техніки, боєприпасів, підготовки резервістів практикою на полігонах», — повідомив Іван Руснак.
 
У Генштабі додали, що важливим для суспільства є оперативний резерв №1, з яким проведуть збори. Крім цього, планується також укомплектувати військові частини у областях, де введено воєнний стан, організувати забезпечення навігаційно-оперативного розгортання, завершити перегрупування військ залежно від обстановки.
 
На Херсонщині в умовах введеного в регіоні воєнного стану запрова­джується посилений контроль за роботою морських портів та рухом суден.
 
Про це поінформував у четвер на брифінгу в Херсонській облдержадміністрації після завершення засідання Ради оборони Херсонської області голова ОДА Андрій Гордєєв.
 
Він зазначив:  «Морські порти відносяться до об’єктів критичної інфраструктури, які підлягають у такий період особливій увазі та охороні. Відповідно, ці порти включено в план заходів щодо охорони таких об’єктів силами бригади територіальної оборони, а також Національної поліції, Національної гвардії та іншими».  
 
Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили три українськi кораблі — «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу».
 
У полоні росіян опинилися 24 українськi моряки. 27 листопада окупаційний суд Сімферополя арештував 15 моряків, ще дев’ятьом  обрали запобіжні заходи  наступного дня.
 
 
У зв’язку з актом агресії Росії 26 листопада Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в 10 областях України.  28 листопада  «Урядовий кур’єр» опублікував указ Президента про введення воєнного стану в 10 областях України.