Окупанти на Донбасі за минулу добу 14 разів обстріляли українські позиції

30.11.2018
Упродовж доби 28 листопада окупанти 14 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ.
 
 
Противник чотири рази застосував озброєння, заборонене Мінськими угодами.
 
 
У середу ворог здійснював обстріли наших позицій у районах населених пунктів Станиця Луганська, Кримське, Золоте, Луганське, Шуми, Новгородське, Піски, Мар’їнка, Красногорівка, Павлопіль i Гнутове.
 
Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Крім того, з мінометів калібру 82 мм ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил поблизу Кримського, хутора Вільного та Гнутового. Опорні пункти наших військ біля Луганського окупанти піддали вогневому впливу зі 120 мм мінометів. 
 
Унаслідок бойових дій два військовослужбовці Об’єднаних сил отримали поранення. За даними розвідки, 28 листопада чоти­рьох бойовиків російсько-окупаційних військ було знищено та ще одного — поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку 29 листопада противник два рази обстріляв оборонні укріплення наших військ. Поблизу Тарамчука і Гнутового окупанти вели вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.
 
Наголосимо, що українська сторона СЦКК повідомила про продовження обстрілів з боку російсько-окупаційних військ об’єктів цивільної інфраструктури вздовж лінії розмежування.
 
Зокрема, ввечері 27 листопада збройні формування РФ із боку Горлівки обстріляли зі стрілецької зброї різного калібру контрольно-пропускний пункт в’їзду/виїзду «Майорськ». Факт обстрілу відразу був зафіксований черговою зміною українських прикордонників. 
 
Наступного дня, перед початком роботи КПВВ «Майорськ», прикордонники виявили наскрізний отвір у правій зовнішній стінці та часткове пошкодження внутрішньої перегородки модуля паспортного контролю №54 КПВВ від влучання кулі невизначеного калібру. Пробивши зовнішню стінку, куля застрягла у внутрішній перегородці модуля.
 
Про наслідки обстрілу прикордонники повідомили спостерігачів української сторони СЦКК, які зафіксували даний факт. Людських жертв i поранень удалося уникнути, тому що КПВВ «Майорськ» у нічний час доби не працює. 

ДО РЕЧІ

«Ми маємо скоротити період бойового злагодження, прискорити бойову підготовку й забезпечити відповідно до графіка, який був запропонований міністром оборони, начальником Генштабу  та затверджений мною, передислокацію підрозділів на кордон із РФ, де ми очікуємо можливий початок сухопутної агресії», — сказав Петро Порошенко під час візиту 28 листопада у 169-й центр сухопутних військ ЗСУ «Десна», що базується в Чернігівській області.
 
Президент повідомив також, що дав доручення міністру оборони Степану Полтораку внести в план заходів його пропозицію як Головнокомандувача: в разі агресії на суходолі з боку РФ — підготувати документи щодо запровадження підвищення грошового забезпечення військовослужбовців не з 1 січня 2019-го, як передбачено в разі «спокою», а з початку агресії для того, щоб дати фінансову мотивацію військовослужбовцям.