Жителя Одеси засудили до 5 років тюрми за заклики утворити «республіку Новоросія»

30.11.2018
Жителя Одеси днями заочно засудили до п’яти років ув’язнення за заклики до створення «республіки Новоросія».
 
 
Сепаратист ще у 2016 році записав відеозвернення із закликами до відділення південних i східних регіонів України й створення на їх території нового дер­жавного утворення. 27-річний чоловік робив це під час перебування на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.
 
 
Після цього активно постив  ролик через соціальні мережі, включаючи такий популярний відеоресурс, як Youtube.
 
Горе-творцем швидко зацікавилися співробітники СБУ, а також працівники Одеської обласної прокуратури, адже його дії порушували норми статті 110 КК України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ в Одеській області, які виявили багато цікавих подробиць. 
 
«Одесит устиг розмістити провокаційний відеоролик на сторінці одеської групи активістів, на особистій сторінці у соціальній мережі та на сторінці одеського інформаційного порталу, публічно закликавши людей до відокремлення південно-східних регіонів України та створення на їх території квазіутворення «Республіки Новоросія», — розповів прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко. — У суді прокурори прокуратури Одеської області підтримали звинувачення проти 27-річного підозрюваного у скоєнні злочину з метою підриву основ національної безпеки України».
 
Знайти провокатора та поспілкуватися з ним виявилося не так-то просто, адже сепаратист постійно міняв місце проживання та відмовлявся співпрацювати зі слідством. Саме тому вирок у його справі було винесено заочно.
 
Останнім часом на півдні України регулярно затримують провокаторів, які зацікавлені у розхитуванні соціальної ситуації у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях.
 
Найбільш гучне викриття сепаратистів відбулося на початку нинішнього листопада, коли співробітники СБУ затримали цілу групу проросійських агітаторів, які поширювали фейкові новини через соціальні мережі.
 
Українські правоохоронці вирахували та затримали дев’ятьох адміністраторів антиукраїнських інтернет Ресурсів в Одесі, Києві та Сiверськодонецьку, які діяли в інтересах країни-агресора.
 
Слідчі СБУ з’ясували, що зловмисників фінансували куратори з Росії, що замовляли неправдиві політичні новини, головна мета яких зводилася до проведення масових акцій непокори та масових заворушень у різних містах України.