Українські школярі здобули золоті медалі на міжнародному науковому конкурсі в Пекіні

30.11.2018
Не вперше наші молоді науковці повертаютья зі змагань із перемогою, проте цього разу золоті медалі українці здобули на одному із найпрестижніших конкурсів у Китаї.
 
5 українців із різних регіонів країни взяли участь у  конкурсі The Belt and Road Teenager Maker Camp and Teacher Workshop.
 
Змагання серед 29 країн світу є одними із найпрестижніших серед підлітків у науковому напрямку. Відбуваються вони щороку в столиці Китаю — Пекіні. 
 
Цього року конкурс пройшов у форматі хакатону, де учні Малої академії наук України протягом трьох днів створювали і презентували унікальні розробки у секціях 3D-друку, робототехніки, віртуальної реальності, а також у створенні цифрового відео.
 
Цікаво, що змагання у Пекіні розвивають у дітей не лише наукові навички, а й комунікацію між однолітками з усього світу, запевняють у Малій академії наук.
 
«Конкурс нестандартний, адже діти не їхали з уже готовими роботами, а мали згенерувати певне технічне рішення на місці, причому в складі міжнародної команди. Всі наші школярі працювали в абсолютно різних командах, і в цьому складність, адже треба було адаптуватися до учасників групи, які приїхали з різним рівнем підготовки, різним знанням англійської. Але, що дуже показово, — практично всі наші діти стали лідерами в цих командах», — розповів директор Малої академії наук України Оксен Лісовий. 
 
Конкурс The Belt and Road відбувся в рамках ініціативи, яка передбачає співпрацю країн Азії, Океанії та Європи. Незважаючи на те, що нашим учасникам довелося працювати із представниками різних країн світу, всі команди, у складі яких були учасники з України, здобули золоті медалі. Важливим під час участі був не лише науковий проект, а і його презентація.
 
«Це унікальний досвід для дітей, адже створити дещо нове, тим паче з людьми, яких ти бачиш уперше, — складне завдання. Постійно треба було швидко реагувати на ситуації, виникали проблеми: зламався 3D-принтер, злітали комп’ютерні програми, але є встановлені терміни — і роботу потрібно було виконати. Ніхто не звертав уваги на труднощі, учасники мали самостійно вийти зі складної ситуації», — додав Лісовий. 
 
Україну на конкурсі представили Олександр Роменський із Харкова, який отримав перемогу в номінації «3D-друк», Тарас Каюк із Дніпра і Катерина Одинець із Рівного стали переможцями в номінації «Віртуальна реальність», Єлизавета Столярчук із Києва відзначена в номінації «Розумний робот», Катерина Тимощук зі Львова — в номінації «Створення цифрового відео».
 
Окремо кожному з українських школярів вручили дипломи, серед яких — за перемогу в номінації Best Maker, Best Presentation, а також нагороду за лідерство.
 
А ще під час проведення конкурсу була сформована координаційна рада наукової й освітньої ініціативи «Один пояс, один шлях», в яку китайський уряд планує вкласти трильйон доларів інвестицій.
 
Програма передбачає розвиток логістики, економіки, військово-промислового комплексу, а також науки й освіти. В координаційну раду з чотирьох учасників також увійшла й Україна.