Агресія РФ у Керченській протоці: як демократичний світ підтримав Україну

28.11.2018
Агресія РФ у Керченській протоці: як демократичний світ підтримав Україну

Засідання Радбезу ООН: Європа і Штати на нашому боці.

Немає ради у Радбезу

Термінове засідання Ради Безпеки ООН після інциденту в районі Керченської протоки у понеділок увечері було першою реакцією світу на напад Росії на українські військові кораблі в Азовському морі.
 
Радбез сімома голосами (США, Франція, Велика Британія, Швеція, Польща, Нідерланди та Кувейт) та чотирма проти (Росія, Казахстан, Китай та Болівія) відхилив розгляд російського подання до РБ ООН під назвою «Про порушення кордонів РФ», на що представник Росії Дмитро Полянський заявив, що самоусувається від подальшої участі в засіданні.
 
Але натомість узяв слово, щоб розродитися 10-хвилинною тирадою ненависті та нападок у стилі «холодної війни» на Україну та весь західний світ. 
 
Пропозицію розглянути українське подання до РБ ООН про дії Росії в Азовському морі підтримали вісім iз 15 членів РБ ООН при все тих же чотирьох «проти». Звичайно, що при такому поділі голосів не було й мови про одностайне прийняття резолюції стосовно подій в Азовському морі 25 листопада.
 
На засіданні РБ ООН заступниця Генерального секретаря ООН із політичних питань Розмарі ДіКарло закликала Росію утриматися від ескалації ситуації в Азовському морі. Представниця США Нікі Хейлі висловила глибоку стурбованість інцидентом та назвала дії Росії «провокаційними» та «нелегальними». 
 
Європейські країни-члени Радбезу та США одностайно засудили агресивні дії росіян проти українських моряків. А оскільки відповідну резолюцію прийняти було неможливо (з огляду на її вотування постійними членами Радбезу Росією та Китаєм), то вже після термінового засідання Ради Безпеки ООН вісім країн Європи демонстративно підтримали Україну в конфлікті з Росією через інцидент у Керченській протоці.
 
Представники Німеччини, Великої Британії, Франції, Польщі, Нідерландів, Швеції, Бельгії та Італії оприлюднили після засідання спільну заяву. Вони закликають до стриманості та деескалації, а також наголошують на підтримці територіальної цілісності України, передає інформ­агенція dpa.
 
«Засідання Ради Безпеки ООН показало, що Росії ніхто не вірить», — так прокоментував під час виступу у парламенті Президент України Петро Порошенко події в Радбезі.  
 
Уже після засідання РБ ООН настала черга реакції лідерів провідних країн світу. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель провела телефонні розмови з президентами України та Росії Петром Порошенком і Володимиром Путіним.
 
«Ангела Меркель висловила стурбованість у зв’язку з ескалацією російської агресії з застосуванням зброї та поінформувала, що буде робити все для деескалації ситуації», повідомила після розмови адміністрація Порошенка.
 
«Глава Української держави заявив, що агресивні дії Росії є неприйнятними, і закликав міжнародну спільноту підсилити тиск на Москву, щоб та негайно звільнила українських моряків та судна», — йдеться в заяві президентської адміністрації. 
 
У свою чергу Велика Британія різко засудила обстріл російською прикордонною охороною та захоплення трьох кораблів українського військового флоту.
 
Речник британського уряду заявив, що цей інцидент є черговим свідченням дестабілізаційної поведінки Москви. Глава МЗС Великої Британії Джеремі Хант написав у «Твіттері», що інцидент продемонстрував «зневагу росіян до міжнародних норм та української суверенності». 
 
МЗС Франції закликало Росію звільнити українських моряків та повернути кораблі українського воєнного флоту. Париж висловив жаль iз приводу застосування Росією сили.

Трамп «зовсім незадоволений»

Президент США Дональд Трамп, від якого чекали різких заяв, дещо мляво відреагував на дії Росії. На питання репортерів біля Білого дому про те, що він думає з приводу інциденту, Трамп відповів: «Це недобре... Я зовсім незадоволений цим, і, сподіваюсь, ситуація розв’яжеться», цитує його слова агенція «Рейтер». 
 
Натомість набагато конкретнішим виявився держсекретар США Майк Помпео. Він засудив агресивні дії Росії проти українських кораблів і закликав Москву поважати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, інформує dpa.
 
Глава Держдепартаменту США закликав Москву повернути захоплені кораблі Києву і звільнити затриманих українських моряків. Також Помпео закликав президента РФ Володимира Путіна та очільника України розпочати прямі переговори для врегулювання ситуації.
 
Під час телефонної розмови Майка Помпео та Петра Порошенка «співрозмовники скоординували кроки для подальшої  протидії російській агресії проти України, зокрема в районі Керченської протоки», повідомили в адміністрації Президента України.
 
Порошенко зазначив, що очікує жорсткої реакції міжнародної спільноти на протиправні дії Росії, включаючи посилення західних санкцій проти Москви. 
 
Європейська комісія закликала Москву негайно повернути українські кораблі, що їх Росія затримала в порту Керчі, і звільнити моряків. Аналогічну заяву висловив також голова Європейської Ради Дональд Туск.
 
Він додав, що влада Росії має відпустити українських моряків, кораблі та утриматися від подальших провокацій. Останні дії Росії в Азовському морі Єврокомісія назвала небезпечною ескалацією. Прес-секретар Єврокомісії Майя Косьянчич підкреслила, що міжнародне право зобов’язує Росію відкрити Керченську протоку та надавати українським кораблям свободу плавання. 
 
«Цей інцидент — нагадування про війну, яка триває в Україні. Росія має зрозуміти, що її дії матимуть наслідки», — констатував Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.
 
Він закликав Росію негайно звільнити моряків і кораблі Військово-Морських сил України, захоплені в районі Керченської протоки.
 
«Немає виправдання використанню військової сили проти українських кораблів і особового складу, тож ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі, захоплені вчора», — заявив генсек Альянсу після екстреного засідання комісії Україна—НАТО у Брюсселі.
 
Петро Порошенко обговорив телефоном агресію Росії на Азові з президентом Польщі Анджеєм Дудою.
 
«Президент України поінформував про брутальний акт агресії Росії проти України в акваторії Керченської протоки та дії України у відповідь, включно із запровадженням режиму воєнного стану», — наголосили в адміністрації Дуди.
 
Президент Польщі висловив підтримку Україні та її діям. Співрозмовники скоординували подальші кроки у зв’язку з російською загрозою. Порошенко і Дуда також закликали ЄС посилити санкційний тиск на Росію та винести це питання на засідання Європейської ради», — йдеться на сайті Президента України.