П'ята річниця Революції Гідності: перед пам’яттю полеглих на Майдані залишаються неоплачені борги

23.11.2018
П’ять років минуло, як в Україні розпочався Євромайдан. У той листопадовий четвер сотні людей вийшли на столичний майдан Незалежності з мирним протестом проти раптового скасування колишньою владою наміру підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом.
 
Протистояння призвело до повалення режиму Януковича, але ціну було заплачено дуже високу: за неофіційними даними, тоді загинуло майже 700 людей.
 
Безумовно, що найтрагічнішими виявилися 18-20 лютого 2014 року. І виникла «Небесна сотня», бо чимало полягло у ті дні патріотів, частину було вивезено з Маріїнського парку в невідомому напрямку, поранені майданівці згоріли заживо в Будинку профспілок...
 
Експерти вважають, що більшість цілей Революції гiдності було досягнуто, хоча є й негативні чинники. Переважно політологи характеризують Євромайдан як революцію — за демо­кратизацію та європейський вибір.
 
До цілей Майдану, які вже були досягнуті, аналітики відносять відновлення курсу на євроінтеграцію, підписання Угоди про асоціацію з ЄС і отримання безвізового режиму з ЄС, а також повалення влади чинного на той час президента Віктора Януковича і часткове оновлення політичних еліт. 
 
А от серед негативних наслідків називають зниження рівнів економічного розвитку України і життя громадян, а також втрату Україною територіальної цілісності в результаті збройної агресії Росії.
 
Хоча цей конфлікт із Росією, слід підкреслити, став і об’єднуючим фактором для українського суспільства.
 
Також більшість аналітиків вважають, що після Майдану в Україні так і не відбулося «перезавантаження» системи влади, немає системної боротьби з корупцією, не проведено деолігархізацію політики та економіки.
 
Досі не понесли покарання представники попереднього режиму за посадові злочини та злочини проти Євромайдану.
 
Прикро усвідомлювати, що слідство просувається дуже повільно, й за ці роки майже нікого не покарано, навіть із встановлених виконавців убивств.
 
Наразі тривають чергові слідчі експерименти (які проводять у нижній частині вулиці Інститутської) щодо розстрілів 20 лютого 2014 року.
 
Їх обіцяють завершити в межах двох тижнів, розповів начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.
 
Згодом на цьому місці мають розпочати будівництво музею Революції гiдності. 
 
У середу, 21 листопада, в столиці було проведено поминальний молебень на Алеї героїв Небесної сотні за загиблими майданівцями. В інших містах України також відзначили п’яту річницю Революції гiдності та вшанували героїв Небесної сотні.