Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 85-х роковин Голодомору в Україні

23.11.2018
Сенат Польщі ухвалив резолюцію до 85-х роковин Голодомору в Україні

Посол України в Польщі Андрій Дещиця на засіданні Сенату.

У середу, 21 листопада, Сенат Польщі прийняв резолюцію, присвячену роковинам Голодомору в Україні в 1931—1933 роках.
 
 
«У зв’язку з відзначенням роковин Великого голоду в Україні Сенат Республіки Польща нагадує про смерть та страждання мільйонів жертв тієї трагедії», — йдеться у резолюції.
 
Польські сенатори одноголосно підтримали цей документ.
 
«Минає 85 років від кульмінації Голодомору в тодішній Українській Радянській Соціалістичній Республіці. Унаслідок колективізації та примусової конфіскації сільськогосподарських продуктів від голоду померло щонайменше 6 мільйонів людей», — написано у резолюції, яку в середу прочитав сенатор Ярослав Обремський. У документі нагадано, що «за збір голодними людьми залишених на полях колосків радянська влада масово застосовувала смертну кару» (так званий закон «про п’ять колосків»).
 
У резолюції польські сенатори зазначають, що «в 2006 році Сенат Республіки Польща у спеціальній резолюції визнав українську оцінку тих подій геноцидом».
 
Автори прийнятого у Сенаті документа наголосили, що «поширення знань про ту велику трагедію в Європі допоможе ліпше зрозуміти наслідки, до яких призвела комуністична ідеологія і тоталітаризм».
 
«У зв’язку з відзначенням в Україні роковин Голодомору Сенат Республіки Польща нагадує про смерть та страждання мільйонів жертв тієї трагедії. Ми висловлюємо нашу солідарність з українським народом для збереження пам’яті про ті події та бажання поширювати знання про ту трагедію», — наголошено в резолюції.
 
Сенатор Ярослав Обремський також нагадав, що Великий голод у 1931—1933 роках був найбільш «трагічним та символічним» на тлі інших масових голодів в Україні. «Він показує сутність комуністичної тоталітарної системи, а також вдягнену в шати більшовицького космополітизму ненависть до недомінуючої нації», — сказав він.
 
Сенатор від «Громадянської платформи» Боґдан Борусевич звернув увагу, що «сенатори «Громадянської платформи» і «Права і справедливості» одноголосно підтримали» цю резолюцію.
 
Він зауважив, що «Україна пережила страшний період в Радянській Росії, Радянському Союзі, незрівнянно гірший період, ніж ми, хто також мав боротися з цією системою».
 
«Голод, спричинений колективізацією, незалежно від того, чи був цілеспрямовано реалізований радянською владою, був геноцидом, оскільки він зачепив цілі області тодішньої радянської України», — наголосив сенатор.
 
Після голосування віце-спікер Сенату Марія Коц передала текст резолюції у руки присутньому на засіданні послу України в Польщі Андрію Дещиці. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ще один американський штат — Північна Кароліна — визнав Голодомор 1932—33 років геноцидом. Про це повідомило посольство України у США.
 
«Північна Кароліна в особі губернатора штату Роя Купера офіційно приєдналася до вшанування 85-х роковин Голодомору 1932—1933 років в Україні та визнала цю трагедію геноцидом», — ідеться у повідомленні.
 
Цей штат приєднається до вшанування 85-ї річниці пам’яті жертв Голодомору. Раніше цього місяця Голодомор геноцидом визнали штати Вірджинія та Орегон.
 
На початку жовтня Сенат Сполучених Штатів Америки визнав Голодомор 1932—1933 років геноцидом українського народу.
 
Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932—33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.