51 тисяча за чарочку: у «бюджетний» день Рада посилила відповідальність для п’яних водіїв

23.11.2018
Учорашній сесійний день у Верховній Раді був присвячений роботі над головним фінансовим документом наступного року —  проектом Держбюджету-2019.
 
 
«Усі фракції, усі групи і всі народні депутати зацікавлені й об’єднаються заради ухвалення Дер­жавного бюджету», — оптимістично наголошував на початку засідання спікер парламенту Андрій Парубій. 
 
Він одразу попередив присутніх, що парламент працюватиме доти, доки Бюджет не буде ухвалено.
 
«Я думаю, що в тому всі зацікавлені, щоб відбулася якісна дискусія і щоб ми не затягували процес у ніч», — наголосив Парубій.
 
Проте погроза не дуже вплинула на депутатів, голосування відбувалося в напівпорожньому залі. В першій половині дня, коли розглядали правки до Бюджетного кодексу, активно працювали від сили 50-80 депутатів: табло раз по раз висвічувало тризначні числа тих, хто не брав участі в голосуванні. 
 
Щоправда, коли одним із перших розглядали законопроект про кримінальні проступки №7279-д, парламент знайшов 239 голосів, аби його ухвалити. Нагадаємо, цим документом посилюється відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.
 
Зокрема, за керування транспортом у стані сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції за кермом, передбачено покарання у ви­гляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень iз позбавленням прав на строк до трьох років.
 
А за ті самі дії, вчинені повторно, винуватця каратимуть штрафом у 51 тисячу гривень iз позбавленням права керування на строк від двох до трьох років. Крім того, цим законопроектом вводять визначення «кримінального проступку», відповідно, встановлюють кримінальну відповідальність за водіння в стані сп’яніння.
 
Головна ж битва за бюджет була призначена на вечірнє засідання. Тож її результат на момент верстки номера не був відомий.
 
Проте в кулуарах подейкували, що голосувати за нього навідріз відмовлялися «Батьківщина» та «Опоблок», мовляв, не хочуть бути причетними до «бюджету війни, бідності і виборів» (так назвала його представниця «Опоблоку» Наталія Королевська). Власне, в інших фракціях теж не приховують, що головний фінансовий документ на наступний рік складний, але необхідний.
 
«Бюджет 2019 року буде вкрай складним, одним із найскладніших бюджетів за всю історію України, — сказав в ефірі каналу «Прямий» народний депутат від «БПП» Максим Курячий. — Чому? Тому, що в 2019 році припадає пік виплат за зовнішніми міжнародними фінансовими зобов’язаннями, які були взятi 15 і 10 років тому. Брали Азаров, Тимошенко — вони про це вже не згадують, а віддавати зараз, в 2019-му». Але, за його словами, «країна має жити» і в бюджеті буде закладено «ще й принципові моменти задля розвитку економіки». 

ДО РЕЧІ

Перед початком ранкового засідання Андрій Парубій повідомив про обрання головою депутатської фракції «Опозиційного блоку» народного депутата України Вадима Новинського, його заступниками стали Олександр Вілкул та Юрій Воропаєв. Водночас Євген Бакулін, Сергій Дунаєв та Юлій Іоффе вийшли зі складу «Опоблоку».
 
Нагадаємо, «розкол» у фракції стався після виключення з її лав Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна.
 
«Вигнанці»  вже оголосили про створення у ВР міжфракційного депутатського об’єднання «Опозиційна платформа — За життя», співголовами якого обрано Юрія Бойка та Вадима Рабіновича.