В останньому матчі року збірна України зіграла iз турками внічию

23.11.2018
В останньому матчі року збірна України зіграла iз турками внічию

В омолодженому складі «синьо-жовтих» роль капітана дісталася Євгену Коноплянці. (Фото з сайта tff.org.)

Завчасно досягши в осінній частині Ліги націй максимального турнірного результату, в останніх двох поєдинках 2018 року національна збірна України — вже в якості переможця своєї «пульки» — отримала можливість для широкомасштабного експерименту.
 
І дарма, що в поєдинках проти Словаччини та Туреччини «синьо-жовті» не змогли перемогти. Як відзначив головний тренер української команди Андрій Шевченко, молодь, яку він покликав під національний прапор і дав шанс зіграти в цих протистояннях, змогла таким чином пройти бойове хрещення.
 
Для української збірної попередніх скликань, особливо за часів Михайла Фоменка, був характерний неабиякий кадровий консерватизм. Утім в умовах, коли на кожен офіційний матч наші збірники виходили, як на «останнє, доленосне випробування», бути по-іншому й не могло. Водночас на хвилі успіху — після достроково виграшу своєї групи в дебютному розіграші Ліги націй та отримання підвищення в класі на наступний її сезон (а це — 2020/2021 роки) — в Андрія Шевченка та К° з’явився своєрідний «карт-бланш», можливість перевірити резерв перед новим важливим турнірним випробуванням, котрим стане старт відбору на чемпіонат Європи-2020.
 
Жеребкування кваліфікаційного раунду ЧЄ, під час якого «синьо-жовті» перебуватимуть у другому кошику «посіву», відбудеться 2 грудня в Дубліні. Навесні ж розпочнеться сам континентальний відбір, в якому й з’ясується, чи потрібно буде — задля здобуття «резервної» перепустки на Євро-2020 — збірній України грати матчі «плей-оф» Ліги націй. Тут її суперниками можуть стати команди Данії, Швеції або Боснії й Герцеговини.
 
Думається, навряд чи всі четверо переможців групового етапу Ліги націй у дивізіоні В залишаться за підсумками кваліфікації ЧЄ-2020 без путівок до фінального раунду турніру. Очевидно, усі вони прагнутимуть відібратися на майбутнє Євро напряму, прицілюючись на одне з двох перших місць у кваліфікаційній групі.
 
Альтернативному ж шляху на ЧЄ, котрим буде непростий «плей-оф» ЛН з одним кінцевим тріумфатором, очевидно, ці команди відведуть другорядну роль.
 
Утім, незалежно від зробленого вибору, легкої дороги на континентальний форум у команди Шевченка точно не буде. Традиційна кваліфікаційна схема, коли впродовж короткого проміжку часу доводиться грати спарені матчі, збірній України завжди давалася складно.
 
Певно, відсутність довгої лави запасних — головна тому причина.
 
Робота ж тренерського штабу «синьо-жовтих» нині спрямована на пожвавлення конкуренції всередині збірної. І нехай молоді хлопці, котрі лише починають знайомитися з національною командою, не мають наразі достатнього змагального досвіду, іншого способу для зростання, ніж набивати власні гулі (зазнаючи, зокрема, й болісного фіаско від словаків — 1:4), напевно, й не існує. Поєдинок проти Туреччини, котрий завершився «сухою нічиєю», потрібно розглядати саме в такому контексті. «Дебют за головну команду нашої країни, за котру всі вболівають, — це найголовніший день у моїй кар’єрі. Шкода лише, що ми не перемогли, але нічого, будемо намагатися в наступних матчах радувати наших уболівальників», — відзначив 21-річний форвард «Карпат» Мар’ян Швед. Якоюсь мірою показати командам результативний футбол завадило зовсім неідеальне поле в Анталії. Однак, здається, результат — по грі. Одразу по завершенні матчу окремі турецькі ЗМІ почали вимагати відставки румунського наставника збірної Туреччини Мірчі  Луческу. Сам же екс-наставник «гірників» привітав свого візаві з виходом його команди до елітного дивізіону Ліги націй. 

ТАБЛО

Товариський матч. Туреччина — Україна — 0:0 (У: Лунін, Караваєв, Пластун, Матвієнко, Миколенко, Шапаренко (Малиновський, 46), Макаренко (Буяльський, 83), Зінченко, Циганков (Швед, 77), Коваленко (Борячук, 85), Коноплянка (Болбат, 64)).