Українці забагато вживають виробів із борошна та «кондитерки» — президент асоціації дієтологів

21.11.2018
Українці забагато вживають виробів із борошна та «кондитерки» — президент асоціації дієтологів

Українці забагато вживають хліба та кондитерських виробів (фото: pixabay.com)

Матінка природа продумала все, створюючи людину, але таки дала трохи маху в царині її харчування, адже, якби ми могли не так часто їсти, наскільки мали б менше проблем.
 
Останні соціологічні дослідження показали, що в середньому українці витрачають на харчі в місяць 3 тисячі 86 гривень.
 
А для чималої кількості наших співгромадян це фактично місячний заробіток, а ще ж треба розрахуватися за комуналку, щось придбати з одягу, витратити на транспорт тощо. 
 
В основному, через «прожорлівоє брюшко» пересічний українець купує м’ясо, рибу, молочні продукти, овочі та хліб. Так, на м’ясо та рибу йде майже 500 грн., на молокопродукти — 300 грн., принаймні так звітують у Держстаті.
 
В середньому на 174 грн. у місяць ми купуємо овочів, на 153 грн. — хліба, на 152 грн. — кондитерських виробів. Щоправда, на фруктах, яйцях і цукрі економимо, адже, згідно з дослідженнями, викидаємо на цю «розкіш» лише 100 грн.
 
«У середньому на кожного українця припадає 123 грами фруктів на день, але правильним було б з’їдати до 300 грамів. Овочів і картоплі в сумі виходить 493 грами на день. Проте корисніше половину картоплі замінити бобовими — квасолею та горохом. Хоча картопля теж потрібна, адже є джерелом калію», — говорить президент асоціації дієтологів Олег Швець.
 
За його словами, українці забагато вживають хліба та кондитерських виробів — їх норму потрібно скоротити вдвічі. «А норма цукру становить 25 грамів у день, а українець вживає всі 93 грами!» — резюмує експерт.
 
Наголосимо, що цієї осені в Україні суттєво подешевшали яблука, а причина досить банальна — прекрасний урожай. Так, вітчизняні яблучка можна придбати по 6-7 грн. за кілограм, а ящиком — навіть по 5 грн. за кілограм.
 
Крім того, досить доступними стали й грушки: як правило, кілограм у середньому вартує 20-22 грн., а ще рік тому ціни були на 10-12 грн. вищими й асортимент набагато біднішим.
 
Водночас овочі цієї осені коштують дорожче, ніж минулоріч. Зокрема, картопля потовстішала в ціні на 10%. А загалом уся «овочева корзина» за рік подорожчала на 34%.
 
Тож, шановні співвітчизники, прислухайтеся до порад дієтолога й дбайте про своє здоров’я, а вивільнені кошти потроху збирайте, аби витратити на подорож під час відпустки.