Переграв першу ракету світку: чемпіоном Підсумкового турніру ATP став 21-річний німець

21.11.2018
Переграв першу ракету світку: чемпіоном Підсумкового турніру ATP став 21-річний німець

Німець Міша Звєрєв — тріумфатор Підсумкового турніру АТР-2018 (Фото з сайта www.championat.com)

На відміну від жіночого тенісного дивізіону, де вже кілька років панує тенісна прима, котра представляє нову тенісну генерацію, за першу позицію рейтингу Асоціації тенісистів-професіоналів продовжує боротися «стара гвардія».
 
 
Ненадовго беручи перепочинок та змінючи один одного на посту, вони   не дозволяють молодому поколінню підкорити верхівку чоловічого тенісу.
 
 
Після перебування в ранзі першої ракетки планети Рафаеля Надаля йому на зміну прийшов інший ветеран великого тенісу — Новак Джокович.
 
Так само, як свого часу Надаль, серб,  здав чільну позицію в рейтингу АТР, проте один продуктивний сезон — і сербський тенісист знову піднявся на найвищу позицію в чоловічому протоколі.
 
Залишивши тенісний трон улітку 2016 року, Новаку вдалося неймовірно успішно провести другу половину поточного сезону. Попри те, що на його початку Джоковича не було навіть у першій «двадцятці», завдяки практично безпрограшній серії (28 перемог у 29 матчах) серб наприкінці 2018-го року опинився нагорі табеля про ранги АТР.
 
Зокрема й успіхи на двох найбільш рейтингових турнірах сезону — Уїмблдоні та «Ю-Ес оупен» — дозволили Джоковичу достроково «закрити» сезон у ранзі першої ракетки планети.
 
Усі шанси поставити на фініші тріумфального року «знак оклику» Новак міг на Підсумковому турнірі АТР у Лондоні, проте, діставшись фіналу, він несподівано поступився представникові саме тієї когорти, повпреди котрої ніяк не можуть підкорити королівську висоту.
 
21-річний німецький гігант Саша Звєрєв, який є сином емігрантів iз СРСР, упродовж сезону вже приглядався до лідерської позиції в дивізіоні, проте, піднявшись на другу сходинку протоколу АТР, швидко опустився за межі «топ-3».
 
Так, на підсумковий турнір до Лондона 198-сантметровий Звєрєв прибув у статусі п’ятої ракетки світу, проте це аж ніяк не завадило йому здолати більш рейтингових опонентів.
 
«Це дивовижно — здолати Федерара (третій тенісист планети) та Джоковича. Я неймовірно щасливий. Це найголовніший трофей у моїй кар’єрі, адже шансів на його здобуття не так уже й багато», — зауважив Звєрєв. 
 
Попри те, що на груповому етапі Звєрєв поступився Джоковичу (4:6, 1:6), у фіналі турніру він узяв реванш у лідера чоловічого тенісного дивізіону (6:4, 6:3).
 
«Я планував завершити сезон на першому рядку рейтингу, що зробити мені не вдалося. Але, загалом, вийшов феноменальний сезон. Ніхто не любить програвати, але потрібно дивитися на речі в більш широкій перспективі. Лише тоді можна по-справжньому насолоджуватися тим, що відбувається», — резюмував феноменальний німецький тенісист.
 
Також своє захоплення проведеною роботою в 2018-му році виказав і Джокович, зауваживши, що дуже не просто впродовж одного тижня двічі переграти одного й того ж тенісиста. На думку Джоковича, сили і наснагу для тріумфального завершення сезону Звєрєв отримав завдяки своїй перемозі в півфіналі Підсумкового турніру-2018 над легендарним Роджером Федерером.