Вже вісім нічиїх: у матчі за чоловічу шахову корону утримується абсолютна рівність

21.11.2018
Вже вісім нічиїх: у матчі за чоловічу шахову корону утримується абсолютна рівність

Магнус Карлсен (ліворуч) та Фабіано Каруана ведуть напружену боротьбу за шахову корону. (Фото з сайта telegraf.com.ua)

Паралельно з турніром у Ханти-Мансійську, де визначається володарка шахової корони, в Лондоні точиться матч, в якому два найсильніші за рейтингом шахісти планети — Магнус Карлсен та Фабіано Каруана — змагаються за звання чемпіона світу.
 
Змістивши з чемпіонської вершини в 2013 році Віші Ананда, впродовж останніх років  Карлсен залишається незмінним шаховим королем, періодично відбиваючи наскоки бажаючих потіснити його із займаної позиції.
 
І, слід визнати, що з кожним роком виконання цієї місії стає все складнішим для найсильнішого шахіста планети.
 
Попередній захист своєї чемпіонської корони Магнус провів з великими складнощами, вирвавши перемогу у відносно рівному матчі з Сергієм Карякіним — колишнім нашим співвітчизником, який нині представляє Росію, лише на тай-брейку. 
 
За дуже схожим сценарієм проходить і цьогорічний чемпіонський матч Карлсена, в якому йому протистоїть представник США Каруана. У восьми зіграних партіях суперникам іще жодного разу не вдалося відсвяткувати перемогу.
 
І хоча кожна з восьми нічиїх — різна, експерти та прості шанувальники шахів iз кожною новою «мировою» все більше скаржаться на нудний та малоцікавий перебіг протистояння.
 
«Уперше бачу, щоб у матчі за чемпіонський титул білими грали на нічию», — таким був коментар 12-го чемпіона світу Анатолія Карпова щодо надмірної обережності Каруани в п’ятій партії.
При цьому значно скромнішими, ніж раніше, виглядають реляції й на адресу Карлсена, гру котрого в Лондоні називають «не такою свіжою та винахідливою».  
 
Відзначимо, що, вигравши навесні 2018 року в турнірі претендентів право на участь у чемпіонському матчі, 26 річний Каруана, так би мовити, підтвердив закономірність свого перебування на другому рядку рейтингу ФІДЕ.
 
При цьому його надмірна обережність у титульному матчі з Карлсенем може бути похідною від його потужного шахового інтелекту, котрий, як свідчать дані табелю про ранги останнього перегляду, лише на три пункти нижчий, ніж у шахового «короля».
 
«Класно зіграна обома шахістами «риба». Проблема не в тому, що такі епічні матчі за корону демонструють кінець класичних шахів. А в тому, що наближають кінець шахів, як виду спорту взагалі», — таким похмурим виглядає коментар чемпіонського матчу від українського гросмейстера Михайла Голубєва.
 
Натомість, на думку російського шахіста, 14-го чемпіона світу  Володимира Крамника, відсутність у матчі ризику — наслідок неймовірно високих ставок.
 
Можливо, у стартових партіях Каруана і справді остерігався чинного чемпіона, але упродовж усього матчу, розрахованого на 12 класичних партій (а також «тай-брейк»), тримати глуху оборону він також не буде.
 
Приміром, у восьмій партії американець, підготовкою котрого до фіналу займалися ледь не всі Сполучені Штати Америки, де було створено спеціальний фонд підтримки претендента на шахову корону, був дуже близьким до перемоги над Карлсеном.
 
«У мого суперника були всі шанси на успіх. Тому я щасливий, що зміг чорними відстояти нічию. Це був тяжкий поєдинок», — резюмував норвезький гросмейстер.
 
Водночас Каруана не став драматизувати ситуацію, в якій йому не вдалося захопити лідерство в матчі: «Так, я мав певні шанси на перемогу в восьмій партії. Але не знаю, наскільки вони були серйозними. Якщо ви чините на Магнуса певний тиск, то це не означає, що він обов’язково має впасти».
 
Попереду в матчі ще чотири класичних партії, й, як свідчить чинний чемпіон світу, у кожного з суперників іще буде кілька нагод скористатися перевагами гри білими фігурами.
 
Утім не виключено, що, як і минулого разу, доля чемпіонської корони знову визначиться на тай-брейку. А тут, варто відзначити, у Карлсена буде відчутна перевага, адже його рейтингові показники в «рапіді» та «бліці» значно переважають рівень опонента.