Перевізники у Черкасах завершили страйк і повернулися на маршрути

20.11.2018
У Черкасах завершився демарш водіїв «маршруток», які вимагали підняти ціну за проїзд із 4 до 5 гривень і чотири дні поспіль страйкували.
 
Наразі «маршрутки» на маршрутах. А ціна на квитки поки залишилася та сама — 4 гривні.
 
Як повідомляє заступник черкаського міського голови Людмила Бурдонос, нарешті є договір із перевізниками, за яким вони можуть працювати в місті до проведення конкурсу і за яким влада має право вимагати від них поліпшення якості перевезення, дотримання маршруту, графіка руху та може контролювати їх.
 
Пані Людмила пояснює, що після останнього засідання виконкому міської ради в угоді з перевізниками прибрали пункт про пільгові перевезення школярів на умовах 3 гривні до обіду і безкоштовно — після обіду, але додали безплатний проїзд для дітей із малозабезпечених сімей, та про проїзний квиток, який можуть купити батьки у перевізника на його маршрути для свого школяра.
 
«У Черкасах є перевізники, які мають кілька маршрутів, є дитина, яка користується зазвичай одним маршрутом — до школи або на заняття у гуртку. Батьки можуть вибрати той маршрут, який необхідний їй, і купити на місяць проїзний за 120 грн. Тож навіть туди-назад вартість становитиме 4 гривні в день, тобто 2 гривні поїздка», — пояснює пані Людмила.
 
І додає, дитина має право на безліч поїздок на всіх маршрутах перевізника, в якого купили проїзний квиток. Але якщо батьки забажають придбати проїзні квитки в декількох перевізників — мають на те право. І тут математика на користь містян, бо забезпечується облік пасажирів та соціальна складова.
 
Щодо підняття вартості проїзду до 5 гривень, то це питання, наголошує Людмила Бурдонос, буде вирішуватися на наступному виконкомі. І тут мова про 6, 7, 8 гривень, як заявляли раніше перевізники, не йде.
 
За словами міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, вартість проїзду може таки бути піднята до 5 гривень за умови, що перевізники будуть дотримуватися чіткого графіка перевезень, чистоти у своєму транспорті, матимуть ввічливих кондукторів та водіїв, перевозитимуть за свій рахунок громадян 14 пільгових категорій.
 
За таке рішення, зазначає Людмила Бурдонос, особисто вона готова проголосувати. І дякує перевізникам за їхню обіцянку гарантувати якість перевезень.
 
Також пані Людмила нагадує черкащанам, що поскаржитися на порушення в роботі перевізників можна за номером 1505 — це оперативна служба міськвиконкому, яка приймає скарги і передає їх у транспортний відділ.
 
«Але попереджаю перевізників, якщо якість буде такою ж, як раніше, на їхніх маршрутах після конкурсу будуть працювати інші. Боріться за свого клієнта, а клієнт — не влада, а люди», — підсумовує заступник черкаського міського голови.