Набудуємо елеваторів: наступного року стартує будівництво зерносховищ

20.11.2018
Нинішнього року чимало фермерів втратили можливість добре заробити на хорошому врожаї пізніх зернових через відсутність достатньої кількості зерносховищ.
 
Чимало зібраного зерна довелося продавати «з коліс» за безцінь.
 
Втрат зазнали навіть агрокомпанії, забезпечені власними площами для зберігання, бо змушені прискорити продажі щойно зібраних ранніх культур, аби звільнити їх під наступні.
 
Дефіцит елеваторів і зерновозів як для автомобільних, так і для залізничних перевезень, змусив багатьох запланувати закупівлю та будівництво обладнання під урожай-2019.
 
Кілька великих агрохолдингів уже повідомили про розширення своїх елеваторних потужностей на наступний рік. Так, компанія «АПК-Інвест» із Донеччини, один із найбільших виробників свинини в Україні, збирається збільшити елеваторні потужності свого комбікормового заводу з 90 до 116 тисяч тонн одномоментного зберігання продукції.
 
Компанія «НВК Амарант» збирається під Миколаєвом побудувати спеціалізований елеватор для амаранту.
 
Повідомляється, що під проект уже знайдено інвестора, формують комерційну пропозицію.
 
Ще один елеватор в Миколаївській області з’явиться завдяки компанії «Укрземком». За словами головного агронома компанії Валерія Слободянюка, елеватор потрібен, щоб бути максимально наближеними до порту і зберігати врожай, а не продавати його одразу після збирання.
 
Відразу два нові елеватори наступного року запустить агрохолдинг «Кернел». В експлуатацію будуть введені потужності в Біловодах Сумської області та під Ніжином на Чернігівщині.
 
Бум будівництва елеваторів пов’язують із держпрограмою компенсації будівництва переробних підприємств, анонсованою депутатами Верховної Ради на 2019 рік, куди можуть увійти й елеватори.
 
«Активна підтримка переробної промисловості та тваринництва, які просувають товар на зовнішні ринки, забезпечує створення нових робочих місць, пожвавлення сільських територій, поліпшення соціальних стандартів життя, а також забезпечує надходження податків та інших доходів до місцевих бюджетів», — пояснює ініціативу виконувач обов’язків голови Комітету ВР з аграрних питань Олександр Бакуменко.
 
Очікується, що компенсація дер­жави на розвиток переробних підприємств становитиме 30 відсотків. Але точно про неї дізнаємося після затвердження відповідної постанови Кабміну.
 
Цього року компенсацію за розвиток тваринницької інфраструктури отримали п’ять підприємств: «Прогрес», «Вінницька птахофабрика», «Генетік-Інвест», «Урманське», «Аграрна компанія 2004». Критерії черговості та принципів надання державних компенсацій вже не перший рік влаштовують лише невеличку частину агропідприємств.