Суд розблокував будівництво у заповіднику на Андріївському узвозі

16.11.2018
Напруженою лишається ситуація навколо будівництва на знаменитому Андріївському узвозі у Києві.
 
Минулої п’ятниці, 9 листопада, на території зведення готелю прогриміли три послідовні вибухи після того, як невідомі кинули небезпечні предмети. Там саме перебували люди, які виступали за скасування будівництва на Андріївському узвозі.
 
На їхнє переконання, вибухи були провокацією. Того дня поліція перекрила доступ до території будівництва для з’ясування обставин. Тоді ж знесли частину паркану навколо будівництва. Сподівалися, що найближчим часом демонтують будівельний кран...
 
Утім стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА, яке блокувало зведення багатоповерхового готелю в історичному центрі Києва (замовники будівництва — ПП «Маркон» та ТОВ «Кадорр-Україна»).
 
Рішенням від 29 жовтня 2018 року №826/17303/18 суд розблокував будівництво за адресою Андріївський узвіз, 14-16. Суд також заборонив перешкоджати роботі будівельного крана.
 
Компанія «Маркон» звернулася до суду з позовом до Департаменту благоустрою. Вона вимагала визнати протиправними його дії з анулювання контрольної картки, яка дозволяла встановити тимчасове огородження на період будівництва готельного комплексу. Нагадаємо, що Київське відділення інспекції державного архітектурно-будівельного контролю надало «Маркону» дозвіл на будівництво у 2010 році.
 
Через встановлення огородження будмайданчика Департамент міськ­благоустрою надав контрольну карту на тимчасове порушення благоустрою з 21 червня 2017 року до 21 листопада 2019 року. Проте у січні нинішнього року департамент призупинив дію цього документа, а вже у квітні, після обстеження ділянки, анулював картку.
 
Під час розгляду справи суд дійшов висновку, що «Маркон» надав докази «очевидної небезпеки заподіяння шкоди його правам та інтересам». Тому суд вирішив задовольнити позов забудовника.
 
Ще у 2016 році на Андріївському узвозі почалося це незаконне будівництво. Від початку забудовник планував звести дев’ятиповерховий готель орієнтовною висотою 30 метрів, тоді як максимальна висотність у межах державного заповідника «Стародавній Київ» не повинна перевищувати 12 метрів.
 
Майже два роки поспіль небайдужі активісти протестують проти цього будівництва. Ще наприкінці 2016-го заступник голови КМДА Олександр Спасибко доручив департаментам та управлінням КМДА перевірити дотримання містобудівного та земельного законодавства на об’єкті.
 
З’ясувалося, що на ділянці було самовільно захоплено 0,04 га комунальної землі та порушено строки договору — будівництво мало бути завершено за три роки. Проте будівництво не припинили. 
 
Дивно, але 23 березня 2018 року Міністерство культури видало дозвіл «Маркону» на проведення земельних робіт на ділянці. Потім 17 та 19 квітня під КМДА кияни влаштували акції із вимогою припинити забудову Андріївського узвозу.
 
На засіданні Київради 19 квітня мер Києва Віталій Кличко «умив руки», зазначивши, що документи на будівництво видали у 2006-му.
 
Тобто знову: коли спотворення вулиці-візитної картки багатоповерховою спорудою — це потенційні надприбутки власника нового готелю, для чиновників і бізнесменів історична цінність місця важить мало.