Жоден iз українських клубів чоловічої суперліги не зможе виступити у Кубку Європи

16.11.2018
Жоден iз українських клубів чоловічої суперліги не зможе виступити у Кубку Європи

Баскетболісти «Дніпра» продовжують програвати на євроарені. (Фото з сайта bcdnipro.com.)

В останні роки, позбавлена серйозного «легіонерського» підсилення з-за кордону, вітчизняна чоловіча суперліга почала поступово збавляти хід.
 
 
У нових умовах, уже звиклі до перебування на других ролях, доморощені баскетболісти отримали шанс продемонструвати свій потенціал.
 
 
Хорошим для них тестом стали єврокубки, де в поточному сезоні змагаються дві найкращі команди минулого чемпіонату — «Черкаські мавпи» та «Дніпро».
 
Останні, до слова, свій єврокубковий дебют проводять узагалі без жодного іноземця в складі. Як результат, один iз лідерів української суперліги в груповому раунді Кубка Європи-2018/2019 не виграв іще жодного матчу.
 
Остання ж гра підопічних Дениса Журавльова на міжнародній арені, котра відбулася минулого «мід-уїку», узагалі справила гнітюче враження, адже за неналежний рівень гри «Дніпро» критикували не тільки вболівальники, а й, що буває неймовірно рідко, невдоволення ставленням дніпрян до гри виказав і головний тренер їхнього суперника.
 
«Гравці «Дніпра» розпочали гру без концентрації й не продемонстрували своїх справжніх здібностей», — наголосив головний тренер грецького «Аріса» Вангеліс Ангелу, підопічні котрого переграли команду-суперника з перевагою в 25 очок.
 
Слід відзначити, що до Греції «Дніпро» прибув, не маючи абсолютно ніякої мотивації, адже шанси на продовження турнірної боротьби підопічні Журавльова втратили після того, як зазнали в групі четвертої поразки поспіль.
 
Не виключено, що бодай якісь внутрішні стимули мав новий центровий дніпрян Кирило Фесенко, котрий лише кілька тижнів тому підписав контракт iз клубом. Утім і його дії були далекими від ідеалу. Загалом, провівши на майданчику трохи більше 16 хвилин, вітчизняний «бігмен» iз досвідом виступів у НБА спромігся набрати лише два бали.
 
«Ми показали дуже погану гру. Ми не атакували, ми не виконували вказівок тренера, ми нічого не зробили правильно. Я вибачаюся від імені всієї команди, це ганьба. Це останній такий непривабливий матч у виконанні нашої команди», — наголосив новачок «Дніпра» Фесенко.
 
У нинішньому сезоні позиція центрового в дніпровському клубі має статус проблемної. Після від’їзду до Грузії Сергія Загреби в «Дніпрі» зробили ставку на Кирила Натяжка, котрий після кількарічної перерви повернувся на паркет.
 
Утім за той час, що минув від початку сезону, Натяжко так і не зміг повернути собі ігрові та фізичні кондиції, котрі свого часу дозволяли йому конкурувати за місце в основному складі національної збірної України.
 
Тож не дивно, що в пару до Кирила «Дніпро» запросив іншого ветерана-центрового з досвідом виступів за «синьо-жовтих».
 
У своєму дебютному матчі за новий клуб Фесенко допоміг команді Журавльова взяти реванш у «Миколаєва» за поразку в першому колі поточного ЧУ. Натомість відкрити лік своїм перемогам у Кубку Європи «Дніпро» з Фесенком не змогли.
 
Остання спроба «розмочити сухий рахунок» у поточному Кубку Європи буде в дніпрян у заключному поєдинку групового раунду проти фінської «Катаї».
 
Щодо «Черкаських мавп», то свою дебютну перемогу на груповому етапі КЄ підопічні Максима Міхельсона здобули в третьому турі, коли розгромили румунську «Стяуа».
 
Водночас поєдинок п’ятого ігрового дня український чемпіон розгромно програв данському «Баккену», після чого повністю втратив шанси на продовження турнірної боротьби. Утім, на відміну від «Дніпра», у черкаських баскетболістів є одна перевага — вони точно не завершать груповий етап КЄ на останньому місці.