На медальній хвилі: українські важкоатлети повернулися до підкорення планетарних вершин

16.11.2018
На медальній хвилі: українські важкоатлети повернулися до підкорення планетарних вершин

На чемпіонаті світу в Ашгабаді Дмитро Чумак — єдиний у складі «синьо-жовтих» — здобув планетарну нагороду. (Фото з сайта iwf.net.)

У вересні минулого року виконком Міжнародної федерації важкої атлетики на один рік призупинив членство нашої країни в своїй організації, аргументувавши своє рішення значною кількістю позитивних допінг-проб, які здали наші важкоатлети на олімпіадах 2008 та 2012 років.
 
Утім на початку жовтня сплив термін річної дискваліфікації української та ще восьми національних федерацій, які також були покарані через масштабний характер порушень антидопінгових правил, відтак після річної перерви — пропуску чемпіонату світу-2017 та чемпіонату Європи-2018 — вітчизняні майстри важкої атлетики знову вийшли на міжнародний поміст, узяли участь у цьогорічному мундіалі, який приймала Туркменія.
 
До її столиці — Ашгабада — наша країна відрядила команду з десяти атлетів, один з яких, у підсумку, піднявся на планетарний п’єдестал, викликавши у керівників національної федерації шквал позитивних емоцій та море задоволення.
 
У нашому важкоатлетичному господар­стві, котре очолює підприємець й водночас народний депутат України Олександр Герега, срібний успіх Дмитра Чумака в категорії до 102 кг назвали тріумфом.
 
Хоча на тлі чуток про іще одну річну дискваліфікацію для українських важкоатлетів й можливе їхнє відсторонення від Олімпіади-2020 — після того, як упродовж 2018 року на допінгу спіймали двох наших юніорів (Ігоря Обухова та Олену Шовкопляс) та ветерана, призера ЧЄ Олександра Пелешенка — переможні реляції могли бути й дещо скромнішими.
 
Загалом, до золотої вершини, котру вдруге у своїй кар’єрі підкорив іменитий іранець Алі Хашемі, досвідченому українцеві не вистачило трьох кілограмів, на які, власне, Дмитра й обійшов його головний конкурент.
 
Піднявши в ривку 176 кг й штовхнувши 217, в сумі Чумак зібрав 293 кілограми, котрі принесли йому другу в кар’єрі медаль світової першості. Уперше ж на світовий п’єдестал Дмитро Чумак піднявся в 2015 році, коли став бронзовим призером «мундіалю» в Хьюстоні.
 
Маючи за своїми плечима не тільки найбільший серед колег по збірній змагальний досвід, а ще й «срібний» виступ на минулорічній європейській першості в Спліті, до Ашгабада титулований 28-річний важкоатлет зі Скадовська їхав у статусі беззаперечного лідера української збірної, де, в підсумку, майстерно й підтвердив своє високе реноме.
 
Інший представник збірної України в категорії до 102 кг — Костянтин Рева — показав на Туркменському чемпіонаті світу високий шостий результат (373 кг).
 
При цьо­му здобутки решти членів української чоловічої команди в Ашгабаді були не такими переконливими: Володимир Гоза (категорія до 96 кг) завершив змагання на 14 місці, Ілля Куликов (до 96 кг) показав 23 результат, Ігор Конотоп (категорія до 81 кг) став 24-м, наш «супертяж» Олег Слободянюк (понад 109 кг) обмежився 21-ю сумою, програвши, що цікаво, «срібному» результатові — легшого за вагою — Чумака 17 кг.
 
Примітно, що незадовго до ЧС-2018, виступаючи на чемпіонаті України у Львові, Чумаку вдалося підняти — в ривку та поштовху разом — 400 кг, котрі б автоматично принесли йому на «мундіалі» «золото». Утім турнірна доля склалася дещо по-іншому.
 
Так само більш високого результату очікували наставники й від лідерів жіночої збірної України, призерів минулорічного чемпіонату Європи — Ірини Дехи (до 81 кг) та Анастасії Лисенко (понад 87 кг). Утім Деха в підсумковому протоколі зупинилась на 6-му щаблі, Лисенко завершила змагання восьмою.
 
Дві інші українські важкоатлетки, Каміла Конотоп та Марія Гангур, які дебютували на змаганнях подібного рангу у ваговій категорії до 55 кг, показали 29-й та 33-й результат відповідно.