НОВИНИ ПЛЮС

14.11.2018

У Польщі авто збило на переході трьох українок

Дві громадянки України загинули на місці, ще одна у важкому стані перебуває у лікарні внаслідок ДТП, що сталося на території Сілезького воєводства. Як повідомив сайт Польського радіо, ДТП трапилась увечері на освітленому пішохідному переході. Жінок, котрі переходили дорогу, збив 36-річний водій на Hyundai Tucson. 44-річна та 39-річна жінки загинули, 46-річну жінку госпіталізували. Вона перебуває у важкому стані. Водій Hyundai Tucson був тверезим. У нього також взяли кров, аби перевірити, чи не був він під впливом наркотиків.

Зганьблена совість, втрачена довіра 

Правозихисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) позбавила своєї найвищої нагороди «Посол совісті» міністра закордонних справ М’янми пані Аун Сан Су Чжи. Причиною стало переслідування мусульманської народності рохінджа. В скерованому Аун Сан Су Чжи листі генсек організації Франциско Бенкосме висловив жаль із приводу того, що вона не використала свій авторитет для захисту прав людини та продемонструвала байдужість до жорстоких злочинів, здійснених військовими М’янми. Правозихисники багатьох країн Заходу роками і десятиліттями ставали на захист Аун Сан Су Чжи, коли її саму вважали правозахисницею, вимагали її звільнення з в’язниці та з-під домашнього арешту. Аун Сан Су Чжи відзначена Нобелівською премією миру. Але коли ця жінка внаслідок політичних змін сама фактично стала лідером М’янми, вона повернулася до тих методів, які колись військова хунта застосовувала проти неї. За її правління розпочалося переслідування рохінджа. Спеціальна місія ООН стверджує, що армія країни здійснювала масові вбивства мусульман-рохінджа, а уряд допустив пропаганду ненависті до цієї народності.

КНДР приховує ракетні бази

У Північної Кореї є щонайменше 13 прихованих ракетних баз, здатних запускати ядерні ракети. Про це йдеться у дослідженні американського Центру стратегічних та міжнародних досліджень CSIS. Аналітики припускають, що таких пускових установок може бути до 20-ти. За даними дослідження, бази розташовані по всій території країни у підземних об’єктах, переважно у вузьких гірських долинах. Звідти мобільні пускові установки можна швидко доставити до підготовлених пускових майданчиків.  Дослідження базується на супутникових знімках, інтерв’ю з перебіжчиками, розвідниками та чиновниками.