Опалювальна криза у Смілі: «Нафтогаз» винуватить місцеву владу і тепловиків

14.11.2018
Опалювальна криза у Смілі: «Нафтогаз» винуватить місцеву владу і тепловиків

Мешканці Сміли перекрили трасу.

Жителі черкаського міста Сміла у вівторок, 13 листопада, зранку вийшли до міської ради з протестом, вимагаючи подати в їхні домівки тепло.
 
Потім вони на знак протесту перекрили в районному центрі загальнодержавну трасу, яка проходить через місто, у трьох місцях  — неподалік школи №6,  біля районної лікарні та біля кафе «Затишок».
 
На вулицю людей 80-тисячного міста вивело те, що вже майже місяць минув від початку опалювального сезнону, а в Смілі й досі немає тепла у квартирах, лікарнях, школах та дитсадках. 
 
«Перекриття дороги — це попереджувальна акція. Поки ми перекривали рух автотранспорту всього на годину. Якщо наші вимоги не будуть виконані, вдамося до радикальніших дій», — розповідає «Україні молодій» Ольга Собченко, жителька Сміли. 
 
Жінка каже, в місті з понеділка зачинені всі школи та дитячі садки. Школярів i дошкільнят, у кого є змога, люди везуть до батьків у села, а  от її 10-річний син сидить у квартирі, де тільки 8 градусів тепла.
 
Така ситуація, наголошує пані Ольга, була в місті й минулої зими. І все через борги постачальника тепла — ТОВ «Сміла Енергоінвест», яке заборгувало «Нафтогазу України» за взятий  газ до 100 мільйонів гривень. При цьому самі сміляни за подачу тепла справно заплатили, але, каже жінка, ці борги хочуть повісити на плечі містян. Якщо місто заплатить ці гроші, то тепло буде.
 
«Нахабні, цинічні брехуни. Самі 7 років поспіль дозволяли ТОВ «Сміла Енергоінвест» красти газ, а як ще можна назвати надання лімітів підприємству, яке рік у рік не сплачувало за спожитий газ, а тепер цей борг хочуть повісити на смілян, які вчасно розрахувались за спожите тепло», — обурюється діям влади голова смілянської громадської організації «Територія гідності» Анатолій Терещенко.
 
Він каже, що на  директора ТОВ «Сміла Енергоінвест» відкрили кримінальну справу, але  всі роблять вигляд, що це проблема винятково смілян.  І закликає жителів міста не вестися на шантаж. Мовляв, «ми вже все сплатили і будемо лохами, якщо вони змусять виконавчу владу Сміли взяти на себе борг ТОВ «Сміла Енергоінвест», або купити газ у приватного трейдера.  Гуртуймося. Не дамо себе ошукати вдруге». 
 
У НАК «Нафтогаз України» причиною відсутності опалення у Смілі називають бездіяльність органів місцевого самоврядування та теплопостачання.
 
«У минулому опалювальному сезоні у Смілі були ті самi проблеми. За рік нічого не змінилося. Через цю бездіяльність страждають жителі міста. Це неприпустимо. Ситуація повинна бути вирішена, але, на жаль, зусиль тільки «Нафтогазу» недостатньо. Тепловик повинен виконати умови чинного законодавства, щоб у «Нафтогазу» з’явилася законна можливість надати номінації», — йдеться в повідомленні прес-служби компанії.
 
За фактом неподання тепла в місті Сміла поліція  відкрила кримінальне прова­дження  за статтею 364 Кримінального кодексу України — зловживання владою або службовим становищем.
 
«Унаслідок зриву початку опалювального сезону в місті Сміла зачинено навчальні заклади. Дії службових осіб, з вини яких відбувся збій опалювального сезону в Смілі, будуть вивчатися в рамках відкритого кримінального провадження», — зазначають у черкаській поліції. 

ДО РЕЧІ

Схожа  зi смілянською проблема з постачанням тепла і в Кривому Розі, жителі якого в понеділок вдалися до радикальніших дій. Вони принесли до управління «Криворіжгазу» шини і підпалили їх, вимагаючи включити опалення. Оскільки у Кривому Розі без тепла залишаються 78 шкіл, 75 дитсадків, 22 лікувальні установи та понад 2 тисячі будинків, які опалюються від підприємства «Криворізька теплоцентраль». 
 
Як пояснюють у НАК «Нафтогаз України», місто залишилося без газу через заборгованість теплопостачальних підприємств у понад мільярд гривень.