Після безмедальної Олімпіади: як українські біатлоністки готуються до старту нового сезону

14.11.2018
Після безмедальної Олімпіади: як українські біатлоністки готуються до старту нового сезону

Одна з лідерів жіночої збірної України — Юлія Джима — до нового сезону готувалася в Словенії, під орудою колишнього наставника «синьо-жовтих». (Фото з сайта sumdu.edu.ua.)

Оголосивши на початку тижня склад на стартовий етап Кубка світу, збірна України з біатлону офіційно розпочинає свій перший постолімпійський сезон.
 
 
Олімпіада-2018 у Пхенчхані для вітчизняних «стріляючих лижників» вийшла, без перебільшення, провальною, тож, закономірно, що після зимових Ігор саме в жіночій команді, на котру покладалися найбільші медальні сподівання у Південній Кореї, відбулися серйозні зміни.
 
 
Хоча, дивлячись на прізвища українських біатлоністок, котрі відкриватимуть кубковий сезон у словенській Поклюці, серйозність проведених федерацією змін одразу й не помітиш.
 
У порівнянні зі складом, яким на початку року наша жіноча збірна змагалася в Пхенчхані, у стартовій заявці «синьо-жовтих» на перший етап КС-2018/2019 є лише одна заміна: місце травмованої Ірини Варвинець посіла Ірина Журавок. При цьо­му Юлія Джима, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина, Валентина та Віта Семеренко зберегли свої позиції в «основі» жіночої команди.
 
Однак трохи більше прискіпливої уваги — й у вічі впадають цікаві деталі, котрі, перш за все, стосуються особливостей організації тренувального процесу цього колективу, на чолі котрого керівництво вітчизняної федерації поставило молодого російського спеціаліста Андрія Прокуніна.
 
Вийшло так, що не тільки вітчизняні вболівальники, а й самі біатлоністки неоднозначно сприйняли прихід нового наставника.
 
 
Так, Юлія Джима, котра в минулому сезоні була лідером синьо-жовтої команди, вирішила не розривати співпраці з попереднім наставником української команди Урошем Велепцем, і вирушила слідом за ним до Словенії, де за індивідуальним графіком готувалася до прийдешнього сезону.
 
Під наглядом персонального наставника — свого батька Олега Меркушина, котрий раніше був асистентом Велепця в тренерському штабі «синьо-жовтих», — працювала в міжсезоння й перспективна Анастасія Меркушина.
 
При цьому навколо Андрія Прокуніна в збірній України зібрався чималий колектив  із, як відзначила Олена Підгрушна, 13 спортсменок різного віку та абсолютно несумісного досвіду. За словами досвідченого капітана жіночої збірної, російський наставник досить швидко згуртував колектив, створивши всередині нього хороший мікроклімат і водночас запропонувавши дівчатам класну систему тренувань.
 
Наскільки дієвими є методики Прокуніна, попереднім місцем роботи котрого, до слова, була жіноча збірна Південної Кореї, можна буде оцінити на початку грудня, коли власне розпочнеться Кубок світу. Цікаво, що вперше за багато років КС стартує не у шведському Остерсунді, а у словенській Поклюці.
 
В нинішньому сезоні на шведів покладена почесна місія з організації та проведення головного старту сезону — чемпіонату світу. Відтак до Остерсунда біатлонний бомонд завітає в березні наступного року. 
 
Варто відзначити й іншу організаційну новинку, котра стосується відсутності в календарі КС російського етапу. Причина — покарання росіян за масштабні допінгові махінації, вчинені ними на домашніх Іграх-2014 у Сочі.
 
Нагадаємо, що у вересні Всесвітня антидопінгова агенція поновила у правах Російську антидопінгову агенцію, викликавши таким чином хвилю невдоволення у спортивному світі, котрий тепер вимагає провести реформування й самої ВАДА.
 
* * *
 
Чоловічу збірну України до старту нового сезону готував її старий наставник — словак Юрай Санітра, котрий у заявку на словенський етап включив Дмитра Підручного, Артема Приму, Сергія Семенова, Артема Тищенка та Віталія Кільчицького.