Фінляндія підтримала Україну в отриманні Томосу та звільненні в’язнів Кремля

09.11.2018
Фінляндія підтримала Україну в отриманні Томосу та звільненні в’язнів Кремля

Президент Порошенко та архієпископ Лев.

Українці мають право створити власну церкву, як мали право на це фіни 100 років тому. Таку думку висловив предстоятель Фінляндської православної церкви архієпископ Лев під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком.
 
Глава Української держави подякував архієпископу Леву за підтримку православною церквою Фінляндії автокефалії УПЦ: «Для нас важливо знати, що ваша церква підтримує нас у цьому історично важливому процесі».
 
Зустріч відбулася у рамках робочого візиту Президента України до Фінляндії. Там Петро Порошенко мав низку контактів на найвищому рівні, зокрема, з главою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером. Під час їхньої зустрічі йшлося про прискорення процедур, пов’язаних iз наданням макрофінансової допомоги Україні.
 
Її деталі Порошенко обговорив із віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом. Йдеться про Четверту програму макрофінансової допомоги Україні в обсязі 1 млрд. євро.
 
«На сьогодні завершується виконання всіх шести умов для отримання першого траншу допомоги (500 млн. євро) та очікується позитивна оцінка Європейської комісії», — наголосив Порошенко. 
 
Під час перемовин із президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо йшлося про зміцнення двостороннього співробітництва між обома країнами, зокрема в торгівлі.
 
Президент Нііністьо запевнив, що Фінляндія й надалі підтримуватиме Україну в боротьбі за відновлення суверенітету й територіальної цілісності, в тому числі шляхом підтримки реформ у нашій державі.
 
Петро Порошенко подякував за відчутну допомогу Фінляндії в подоланні гуманітарних наслідків російської агресії на Донбасі.
 
Сторони обговорили подальші кроки задля звільнення українських політичних в’язнів у Росії. Президент України подякував фінському колезі за його особисту активну позицію в цьому питанні, зазначає прес-служба Президента.