«Шахтар» у своїй групі Ліги чемпіонів зазнав двох розгромних поразок

09.11.2018
«Шахтар» у своїй групі Ліги чемпіонів зазнав двох розгромних поразок

Нинішній розіграш Ліги чемпіонів «Шахтар» долає на дуже низькій висоті. (Фото з сайта shakhtar.com.)

В останні роки донецький клуб регулярно продавав своїх майстровитих вихованців до провідних клубів Європи.
 
 
І щоразу на їхнє місце приходили нові досить висококласні футболісти. Утім після останнього роз­продажу, коли з команди пішли Феррейра, Фред та Бернард, а також багаторічний капітан Даріо Срна, репутацію котрого підмочила неприваблива допінгова історія, швидко залатати кадрові прогалини «гірникам» не вдалося.
 
 
Як результат, неймовірно болюче подвійне фіаско від «Манчестер Сіті» в груповому раунді нинішньої Ліги чемпіонів, сумарний рахунок якого — 0:9 — дуже болісно б’є по амбіціях «Шахтаря».
 
«Удруге в житті у мене такий досвід у Лізі чемпіонів. Перший був проти «Баварії». Дуже важко. У «Шахтарі» я вже дев’ятий рік і знаю одне, що ніколи ця команда не здається, і зараз не буде», — наголосив півзахисник донецького колективу та збірної України Тарас Степаненко.
 
Варто нагадати, що невдалий досвід протистояння з мюнхенським суперклубом, про який iз прикрістю згадує Степаненко, датований березнем 2015 року, коли у Мюнхені в повторному поєдинку 1/8 фіналу «Шахтар» зазнав найбільшої в історії поразки — 0:7.
 
Щоправда, тоді практично увесь матч «гірникам» випало грати в меншості, після вилучення на третій хвилині матчу свого центрального захисника Олександра Кучера.
 
Манчестерського розгрому донецький клуб зазнав, граючи у рівних iз «городянами» складах. Хоча найпалкішi фанати «Шахтаря», виправдовуючи його провал у Манчестері, нарікатимуть на необ’єктивність угорського судді Віктора Кашшаї, котрий на 23-й хвилині матчу призначив у ворота Андрія П’ятова пенальті, підстав для якого взагалі не було.
 
Момент, коли форвард «блакитних» Рахім Стерлінг упав у штрафному майданчику гостей, Кашшаї розцінив як фол Миколи Матвієнка, хоча насправді англієць просто спіткнувся об газон.
 
«Я хотів ударити по м’ячу, а потім не знаю, що сталося. Я зачепився об газон і проїхався по ньому, так що приношу свої вибачення рефері і «Шахтарю», — сказав після гри Стерлінг.
 
Цікаво, що в обох випадках «помаранчево-чорних» за хокейні розгроми змусив червоніти іспанський наставник Хосеп Гвардіола. Однак, якщо в «Баварії» під його керівництвом «гірників» громила зіркова команда, наполовину зібрана з чемпіонів світу 2014 року, то минулої середи шість голів донеччан відвантажив колектив, який виглядає значно скромнішим за своїми іменами.
 
Примітно, що місце у старті на матч проти «Шахтаря» Гвардіола довірив півзахиснику збірної України Олександру Зінченку. У цілому, за винятком кількох виконавців з іменем, «Манчестер Сіті» складав враження вельми скромного колективу.
 
Чого, щоправда, не скажеш про його гру. Удруге поспіль розгромивши «Шахтар», команда Гвардіоли стала без однієї хвилини (одного очка) учасником «плей-оф» ЛЧ-2018/2019. Натомість «гірникам», які після чотирьох турів опинилися на останньому місці у групі, навіть для участі навесні в Лізі Європи доведеться докласти титанічних зусиль. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група F. 4-й тур. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 6:0 (Д. Сильва, 13; Жезус, 24, 72 (обидва — пен.), 90+2; Стерлінг, 49; Марез, 84). «Ліон» (Франція) — «Хоффенхайм» (Німеччина) — 2:2.
Турнірне становище: «МС» — 9, «Ліон» — 6, «Хоффенхайм» — 3, «Шахтар» — 2.