У Празі на честь українського дисидента Василя Макуха назвали міст

07.11.2018
У Празі на честь українського дисидента Василя Макуха назвали міст

Меморіальна табличка, яку встановили на мосту.

Пішохідному мосту в празькому районі Вршовіце надано ім’я Василя Макуха, українського дисидента, який 5 листопада 1968 року здійснив акт самоспалення на Хрещатику в Києві на знак протесту проти окупації Чехословаччини військами СРСР, повідомляють сайти Чеського радіо та «Радіо Свобода». 
 
На церемонії, яка відбулася 5 листопада, в 50-ту річницю акту самоспалення, були присутні чеський сенатор Рената Хмелова та посол України в Чехії Євген Перебийніс, який у своєму виступі порівняв вчинок Василя Макуха з вчинком чеського студента Яна Палаха, який також здійснив самоспалення на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами.
 
«Комуністична влада дуже довго замовчувала цей вчинок, вона боялася таких імен, як Макух, Палах, тому що знала, що своїми «живими факелами» вони можуть розбудити суспільство. Українці намагалися підтримувати чехословаків у важкі часи, а зараз Чехія віддячила нам, і за це я хочу подякувати!» — сказав у своїй промові посол Євген Перебийніс.
 
Глава українського диппредставництва також подякував Чехії за підтримку, яку Україна отримує тепер, у непрості для неї часи. 
 
Василь Макух (1927—1968) був учасником в УПА, після арешту провів багато років у радянських концтаборах та на засланні.
 
5 листопада 1968 року Макух на Хрещатику в Києві вчинив акт самоспалення, вигукуючи «Геть окупантів!», «Хай живе вільна Україна!», «Геть з окупованої Чехословаччини!».
 
Макух зважився на такий радикальний вчинок на 2,5 місяця раніше від Яна Палаха, празького студента, який підпалив себе на центральній площі Праги і якого ховали цілою країною.
 
Рішення назвати пішохідний міст через річку Ботіч у районі Вршовіце іменем Макуха схвалила міська рада Праги у травні цього року. Сама ж ідея про присвоєння одному з об’єктів Праги імені Макуха належить місцевим активістам — українцям Ріті Кіндлеровій, Богдану Райчинецю та іншим.
 
Після урочистого відкриття пам’ятної таблички з інформацією про українця на мосту пролунали український і чеський гімни.