На Херсонщині відбувся відкритий чемпіонат Криму з легкої атлетики

07.11.2018
На Херсонщині відбувся відкритий чемпіонат Криму з легкої атлетики

Першими новий стадіон випробували понад 300 українських атлетів.

«Замість того, щоб нескінченно нарікати на темряву, варто запалити маленьку свічку», говорив мудрий Конфуцій.
 
 
За цим принципом вирішили діяти на Херсонщині, запропонувавши модель приватно-державного партнерства для вирішення проблем підготовки спортивної зміни, зокрема й легкоатлетичного олімпійського резерву.
 
 
Як писала свого часу «УМ», наприкінці березня було підписано чотиристоронній Меморандум між Мінмолодьспорту, Федерацією легкої атлетики, Херсонською ОДА та інвесторами про будівництво на базі спортивно-оздоровчого табору «Прибережний» у селищі Лазурне біля Скадовська сучасного легкоатлетичного комплексу, збудованого за найвищими європейськими стандартами.
 
Результат не примусив себе довго чекати. Уже наприкінці червня в Лазурному було введено в експлуатацію футбольне поле зі штучним покриттям, яке дозволяє тренуватися за будь-якої погоди.
 
А днями тут же було введено в дію другу чергу будівництва — модернізовані легкоатлетичні доріжки та сектори для стрибків у довжину та висоту.
 
«Це сигнал для бізнесу, що в Україні можна й потрібно будувати, що треба розвивати державу заради наших дітей, заради талановитої молоді, яка прославлятиме нашу державу на міжнародній арені», — зазначив на відкритті легкоатлетичної арени голова правління Механічного заводу, який є головним інвестором будівництва, Андрій Путілов.
 
Першими новий стадіон випробували понад 300 атлетів із Києва, Одеси, Миколаєва, Сум, Херсона, а також Херсонської, Полтавської, Дніпропетровської та Кіровоградської областей i спортсмени з АР Крим, які взяли участь у відкритому Чемпіонаті Криму та Севастополя з легкоатлетичного багатоборства серед юніорів.
 
Змагання відбувалися з бігу на 100, 400, 800, 1 тис. 500 метрів, стрибків у довжину та висоту, бігу з бар’єрами. Вітаючи учасників змагань, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов висловив побажання, що буде час, коли подібні змагання відбуватимуться і в українському Криму, а «Шахтар» та «Динамо-Київ» зіграють матч на стадіоні в Донецьку. Правда, коли це станеться — питання відкрите. А до того часу, очевидно, доведеться розраховувати на можливості спортивного Центру в Лазурному. 
 
Досвід херсонців показує, що принцип приватно-державного партнерства, який був свого часу запозичений у Нідерландах, може бути досить продуктивним для вирішення конкретних проблем.
 
А в перспективі — Центр Олімпійських видів спорту «Прибережний» цілком може замінити собою олімпійські тренувальні бази, які залишилися в окупованому Криму. Принаймні вже зараз є домовленість, що наступного року тут готуватимуть легкоатлетичну збірну України до Олімпіади в Токіо. Загальна вартість про­екту становить 20 мільйонів гривень.