По кишенях і рахунках: чому аграрії не отримують виділені для їхньої підтримки бюджетні гроші

07.11.2018
По кишенях і рахунках: чому аграрії не отримують виділені для їхньої підтримки бюджетні гроші

Бюджетні кошти, які би мали надійти селянам для розвитку свого господарства, уряд виділяє мільярдерам: на яхти... (Фото з сайта vkurse.ua.)

Під благородними гаслами захисту вітчизняного аграрія криються банальні схеми. І просто неефективна система з управління галуззю.
 
 
Приблизно такими словами аграрні експерти вже тривалий час змальовують систему бюджетних дотацій, які, за задумкою, мали би вивести Україну до переліку найбільших держав-експортерів, а насправді слугують джерелом дерибану, коли дотації з державного бюджету отримують і без того не бідні наші співгромадяни: на дорогі яхти та інші предмети розкошів.
 
 
Найпоказовіший приклад стосується українського мільярдера Юрія Косюка, який за рейтингами посідає 8-ме місце в переліку найбагатших людей України, а його статки, за деякими даними, перевищують 900 мільйонів доларів.
 
При цьо­му комерційні структури, близькі до пана Косюка, отримують величезні дотації з українського бю­джету. І таким чином кожен із нас фінансує безбідне життя мільярдера — фігуранта світських репортажів про одну з найдорожчих у світі яхт, яка нібито належить українському аграрному олігарху. 
 
Днями стало відомо, що ТОВ «Вінницька птахофабрика», яке зараховують до бізнес-орбіти Юрія Косюка, отримало чергових 618 мільйонів гривень бюджетних дотацій. Загалом сума за рік становила 812 мільйонів гривень. Але держава дотує не лише «пташиний» бізнес пана Косюка: ще два підприємства бізнесмена — ПАТ «Зернопродукт МХП» та ПрАТ «Агрофорт» — отримали кошти на утримання корів. Сума дотацій становила 5,5 млн. гривень.
 
Загалом на програму компенсації вартості тваринницьких комплексів без залучення банківських кредитів виділено 1,7 мільярда гривень, з яких  806 мільйонів гривень отримали підприємства холдингу «МХП» Юрія Косюка. Минулий рік, як ми пам’ятаємо, виявився напрочуд щедрим для холдингу «МХП»: структура отримала 1,4 млрд. гривень дотацій, що становить понад третину від загальної суми державної підтримки аграрної галузі.
 
Ще один лідер у номінації «державні дотації» — бізнесмен Олег Бахматюк. Його «Укрлендфармінг» торік отримав 517 млн. гривень. Після виявлення цих зловживань торік в Україні виник серйозний скандал, і уряд навіть пообіцяв суттєво скоригувати свою дотаційну політику, втім, як ми бачимо, — несуттєво...
 
Така ситуація спричинила звернення «Всеукраїнської аграрної ради» до Президента України Петра Порошенка із закликом сприяти скасуванню неефективної державної підтримки аграрної галузі, за якою виплати здійснюються на користь великих компаній, або залишаються в бюджеті невикористаними.
 
Аграрії запропонували направити ці кошти на компенсацію втрат доходів бюджету від ухвалення законопроектів щодо зниження ставки ПДВ для деяких видів сільгосппродукції до 10% і запровадження податку на виведений капітал.
 
Проблема, на думку аграрних експертів, є доволі гострою. Так, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства та Державного казначейства України, станом на кінець вересня 2018 року перед­бачені програми були виконані лише на 14%. Таким чином із закладених у Держбюджеті на 2018 рік 6,3 млрд. грн. аграрних дотацій було виплачено лише близько 887 млн. грн.
 
При цьому, за підсумками 2017 року і дев’яти місяців 2018 року, на користь найбільших агрохолдингів було здійснено 38% і 21% від усіх бюджетних виплат. Незважаючи на це, Кабмін подав у проекті Держбюджету-2019 пропозиції в частині аграрних дотацій практично ідентичні до тих, що діють у 2018 році, або навіть збільшив фінансування статей, які не виконуються.