Порошенко у Туреччині підписав iз патріархом Варфоломієм угоду про співпрацю

06.11.2018
Порошенко у Туреччині підписав iз патріархом Варфоломієм угоду про співпрацю

Президент України та Вселенський патріарх уклали угоду.

Двері до Бога 

Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій І у суботу, 3 листопада, підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною та Константинопольським патріархатом, інформує агенція «Інтерфакс-Україна». Підписання угоди відбулося в Стамбулі, де Порошенко перебував iз візитом.
 
Як повідомив за підсумками зустрічі Президент України, угода створює умови для того, щоб «процес надання Томосу було проведено абсолютно в чіткій відповідності з канонами православної церкви».
 
«Я впевнений, що рішення про автокефалію приведе до єдності та об’єднання всіх православних в Україні», — зазначив патріарх Варфоломій після підписання угоди.
 
За даними прес-служби адміністрації Президента України, підписана Порошенком і патріархом Варфоломієм угода передбачає співпрацю зі створення незалежної Православної церкви в Україні. Згідно з документом, Вселенський патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.
 
Також, згідно з угодою, буде зареєстровано місію (ставропігію) Вселенського патріархату в Києві, яка сприятиме зв’язкам незалежної Української церкви зі Вселенським православ’ям.
 
Петро Порошенко подякував Вселенському патріарху за рішучість.
 
«Я від імені українського народу дуже вдячний Його Всесвятості, дуже вдячний Синоду, всім ієрархам Вселенського патріархату за надзвичайно важливе і мудре рішення про відкриття для української нації дверей Церкви і дороги до Бога», — сказав Петро Порошенко.
 
Адже Росія чинить шалений спротив намірам України отримати Томос, зокрема, погрожуючи Вселенському патріарху й звинувачуючи його в розколі світового православ’я. І треба мати справді неабияку мужність, аби ігнорувати цей тиск i рухатися в українському питанні далі. 

Туреччина не визнає анексію Криму

Президент України перебував у Туреччині з дводенним візитом 3 і 4 листопада. Згідно з програмою поїздки, відбулися окремі переговори Петра Порошенка з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом, де було обговорено та вирішено цілу низку питань двосторонньої співпраці.
 
«Починаючи від спільного формування коаліції на підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України», — зазначив український Президент.
 
Турецький президент уже вкотре заявив, що Анкара не визнавала і ніколи не визнає незаконну анексію Криму. Також у суботу, 3 листопада, Порошенко та Ердоган домовилися завершити до кінця цього року переговори щодо укладання угоди про зону вільної торгівлі. Окрім того, сторони підписали між­урядову угоду про співпрацю у сфері розвитку.
 
На другий день перебування в Туреччині, в неділю, 4 листопада, Петро Порошенко відкрив консульство України в турецькій Анталії. Глава держави зазначив, що Туреччину щороку відвідує понад 1,3 мільйона українців, iз них понад 800 тисяч приїжджають саме в Анталію.
 
Він також зауважив, що місцева громада українців нараховує понад 35 тисяч осіб, повідомляється на сайті українського Президента.
 
«Кожен українець, який приїжджає до Туреччини, Анталії, має відчувати турботу держави. Кожен українець, який проживає в Анталії, повинен відчувати турботу держави», — заявив український Президент.
 
Порошенко 4 листопада також відвідав компанію Baykar Makina, яка є одним із світових лідерів у виробництві потужних безпілотних авіаційних комплексів.
 
«Було проведено переговори щодо співпраці і кооперації між оборонними комплексами України і Туреччини», — йдеться у повідомленні на сайті Президента України.