Голосовий супровід і шрифт Брайля допомагають дітям бути глядачами вистав

06.11.2018
Голосовий супровід і шрифт Брайля допомагають дітям бути глядачами вистав

Діти з вадами зору повертаються з театру з книгою, надрукованою шрифтом Брайля. (Фото з сайта operetta.com.ua.)

Із середини жовтня в Національній опереті України запрацював інклюзивний мистецький простір, в якому навіть глядачі з вадами зору — за допомогою аудіодискрипції — можуть... бачити театральні постановки. Аудіодискрипція — це спеціальний голосовий супровід. Наживо, через технічні пристрої, людині з вадами зору пояснють усе, що неможливо відстежити візуально: описують декорації, міміку і вбрання акторів, дії сценічних персонажів.
Національний театр оперети першим у Києві взявся за реалізацію показу вистав для незрячих людей з аудіодискрипцією. Ще на початку 2018 року в театрі пройшла благодійна акція «Хай Різдво побачить кожен». Тоді три різні дитячі музичні вистави театру з аудіодискрипцією змогли відвідати 33 дитини — зовсім незрячі і ті, хто частково втратив зір. Дехто з цих відвідувачів тоді вперше побував у театрі. 
У рамках проекту «Арт-дія-інклюзія», який відбувається за підтримки Українського культурного фонду, упродовж жовтня-листопада у театрі реалізують безкоштовні пізнавально-розважальні програми про музику. Разом із ведучою та автором музичної програми, музикознавцем Наталією Гаврилко діти відкривають світ легенд музичних інструментів та дізнаються цікаві історії про їх виникнення. А заодно і пробують грати на... побутових предметах. Дізнаються, як виникла лукоподібна арфа, та самі натягнуть тятиву луку, аби дізнатися, а чи й справді бринить вона, як струна?
Для дітей з вадами зору організували п’ять показів лялькової вистави «АндерСон» — захоплюючої історії від режисера Максима Козолупа про незвичайні пригоди героїв відомих казок датського казкаря. Чарівник Оле-Лукойє розкриває над маленькими глядачами свою чарівну парасолю зі сновидіннями і розповідає казкову історію про Старий вуличний ліхтар, пригоди Стійкого олов’яного солдатика та чарівне кресало. Разом з акторами діти стають частиною вистави і долучаються до казкового дійства. 
Наступні покази — 8, 13 і 20 листопада. Початок пізнавально-розважальної програми про музику о 16.00. Початок вистави «АндерСон» — 16.45. Реєстрація за телефоном: (044) 287-50-07. Усі заходи проекту безплатні. Після вистави діти отримують подарункову брошуру про театральне мистецтво, надруковану шрифтом Брайля. На її сторінках також на­друковані дві п’єси Марка Кропивницького «Івасик-Телесик» та «По щучому велінню».