Лідер чоловічої збірної України виборов «срібло» на гімнастичному ЧС-2018

06.11.2018
Лідер чоловічої збірної України виборов «срібло» на гімнастичному ЧС-2018

Олег Верняєв — срібний призер чемпіонату світу-2018 у вправах на брусах. (Фото з сайта xsport.ua.)

Зовсім непросто спортсменам після олімпійських тріумфів утримуватися на вершині успіху.
 
 
Утім зов­сім без діла почивати на чемпіонських лаврах їм також не хочеться.
 
 
Трохи перепочивши й «зализавши рани», вони з новими силами взялися за підготовку до майбутніх літніх Ігор у Токіо-2020.
 
Гімнаст Олег Верняєв — один iз тих, хто самовіддано рятував спортивний імідж українського спорту на Олімпіаді в Ріо-2016. Нагадаємо, що два роки тому його золотий успіх на брусах приніс Україні в Ріо одну з двох олімпійських нагород найвищої проби.
 
При цьому в суперництві з легендарним японцем Кохеї Утімурою в багатоборстві Верняєв отримав олімпійське «срібло», змусивши говорити експертів про його не до кінця реалізований чемпіонський потенціал.
 
Думається, Олег і сам не проти стати новим гімнастичним королем, для чого, власне, й наважився на дві непрості операції. Так, більшу частину поточного сезону найсильніший вітчизняний гімнаст провів на «лікарняному», відновлюючись після хірургічних втручань на правому плечі.
 
Кілька контрольних стартів на Кубку світу, й найкращий учень Геннадія Сартинського вирушив у складі національної збірної України на чемпіонат світу до Катару, де, попри відсутність повноцінного змагального досвіду, знову підтвердив свій високий статус.
 
Зрештою, вийшло так, що Верняєв став єдиним у складі «синьо-жовтих», кому вдалося піднятися на світовий п’єдестал.
 
Щоправда, на відміну від Ріо-2016, здійснити в Досі-2018 медальний «дубль» Олегу не вдалося. Пробившись до числа 24-х кращих у багатоборстві, до певного часу він тримався в групі лідерів, однак помилка на поперечені відкинула його за межі першої десятки.
 
В підсумку, абсолютну першість на ЧС лідер української збірної завершив iз 14-м результатом. При цьому за відсутності японця Утімури чемпіоном світу в «абсолюті» став росіянин Артур Далалоян.
 
Натомість своє вагоме слово Верняєв сказав в індивідуальному фіналі на улюблених брусах. Попри те, що після багатоборства нашого гімнаста непокоїв біль у плечі, він практично ідеально пройшов свій коронний снаряд, за що отримав від суддів другий результат — 15,591.
 
Маючи другий серед фіналістів коефіцієнт складності (6,7 бала), Олег прогнозовано поступився лише переможцеві попереднього чемпіонату світу, китайцеві Цзоу Цзиньюань, котрий у своєму арсеналі мав найскладніші елементи — 16,433.
 
Тепер в активі Верняєва чотири планетарні нагороди. Окрім «срібла» Дохи є в колекції 25-річного гімнаста «золото» Наньніна-2014, а також «срібло» Глазго-2015 та Монреаля-2017. 
 
Теоретичний шанс здобути ще одну нагороду для української збірної мав бронзовий призер Олімпіади в Лондоні-2012 Ігор Радивілов, проте свій виступ у фіналі на кільцях він завершив на восьмому місці.
 
Відзначимо, що змагання у гімнасток пройшли під диктовку американки Сімони Байлз, котра вчетверте поспіль виграла титул абсолютної чемпіонки світу. Представниці ж України на планетарні нагороди в Досі не претендували.