У ЄС різко засудили намір провести в листопаді псевдовибори в ОРДЛО

02.11.2018
Упродовж останньої доби жовтня в зоні ООС ворог 24 рази відкривав вогонь по позиціях наших військ.
 
 
При цьому противник п’ять разів застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
 
Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Крім того, на Луганському напрямку, поблизу населеного пункту Нижнє, вночі ворог обстріляв опорні пункти Об’єднаних сил з артилерії калібру 122 мм i приблизно в той же час відкрив вогонь у районі Кримського з мінометів калібру 82 та 120 мм.
 
Два випадки застосування окупантами мінометів зафіксовано також поблизу Золотого. Крім того,  ворог здійснював обстріли наших позицій у районах населених пунктів Новоселівка Друга, Авдіївка, Піски, Новотроїцьке, Березове, Новомихайлівка, Старогнатівка, Павлопіль, Водяне, Гнутове, Лебединське та Широкине. Вогонь iз важкого озброєння в цих випадках не вели.
 
У ході бойових дій поранено двох військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил. За даними розвідки, в середу поранено чотирьох «іхтамнєтів».
 
Станом на ранок 1 листопада зафіксовано обстріл позицій Об’єднаних сил у райо­ні Авдіївки з автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Втрат iз нашого боку немає.
Тим часом в ОРДЛО готуються до так званих «виборів», які заплановані  на 11 листопада. Таке «волевиявлення»  суперечить «духу і букві» Мінських угод.
 
У середу в Брюсселі відбувся брифінг, на якому речниця ЄС iз питань зовнішньої та безпекової політики Майя Косьянчич різко засудила ці наміри й нагадала, що у вересні Євросоюз оприлюднив заяву, яка дуже чітко відображає позицію ЄС щодо проведення так званих «ви­борів» на тимчасово окупованих територіях східної України.
 
«Реалізація Мінських угод усіма сторонами відіграє ключову роль у досягненні мирного вирішення конфлікту на сході України. І в цьому контексті так звані «вибори», які будуть проведені 11 листопада в так званих Донецькій і Луганській народних республіках, суперечать духу і букві Мінських угод, які містять конкретні положення щодо організації місцевих виборів у регіоні», — сказала Косьянчич.
 
Представниця Єврокомісії додала, що ЄС повністю підтримує суверенітет, незалежність i територіальну цілісність України, та закликала Росію вплинути на сепаратистів для збереження реалізації мінських угод.
 
«Необхідно уникати всіх кроків, які перешкоджатимуть реалізації Мінських домовленостей. Ми очікуємо, що Росія повністю використає свій вплив на сепаратистів у цьому питанні», — сказала вона.
 
Вісім держав-членів ООН, які є нинішніми та майбутніми членами Ради Безпеки ООН, оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення так званих «ви­борів» на окупованих Росією територіях східної України.