До кордону США з Мексикою наближаються тисячі мігрантів: Пентагон підтягує військових

31.10.2018
До кордону США з Мексикою наближаються тисячі мігрантів: Пентагон підтягує військових

Колона мігрантів розтягнулась на сотні метрів.

Тисячі мігрантів із країн Центральної Америки, які наближаються до кордонів США, неабияк стурбували Білий дім — на охорону своїх кордонів туди підтягують додаткові підрозділи військових.

 

Передбачається, що до кордону з Мексикою Сполучені Штати відправлять щонайменше 5200 військових.

 

Про це 29 жовтня заявив начальник Північного командування ЗС США, що відповідає за оборону континентальної частини країни, генерал Терренс О’Шонессі.

Чиї ви, хлопці, будете? 

За словами генерала, в рамках операції «Вірний патріот» військовослужбовці вирушать до Техасу, Арізони та Каліфорнії. У прикордонних районах уже розмістили понад дві тисячі військовослужбовців Національної гвардії США.
 
О’Шонессі зазначив, що головним завданням військових буде укріплення пунктів перетину кордону та прилеглих районів. Окрім того, до кордону відправлять вертольоти з приладами нічного бачення.
 
Ймовірно, що в адміністрації США зростає страх перед можливим штурмом південного кордону, адже ще 25 жовтня президент Дональд Трамп заявляв, що відправить на підсилення охорони кордону лише 800 військовослужбовців.
 
Тепер Трамп дещо змінив тональність, заявивши в понеділок, що його уряд побудує наметові містечка для мігрантів поблизу кордону. «Якщо вони подадуть заявку на отримання притулку, ми триматимемо їх там, поки відбуватимуться процедури», — заявив він в інтерв’ю телеканалу «Фокс Ньюз».
 
Президент США відзначив, що уряд не планує витрачати на це «сотні мільйонів доларів», але намети будуть «дуже хорошими». Він додав, що шукачі притулку залишаться під охороною до остаточного розгляду їхніх заявок. 
 
За даними ООН, зараз до американського кордону з Мексикою прямують близько семи тисяч мігрантів iз Гондурасу, Сальвадору та Гватемали. Раніше Дональд Трамп обіцяв не впустити мігрантів у країну, стверджуючи, що серед них багато злочинців, і пригрозив задіяти на південному кордоні країни додаткові сили армії. Ще раніше він заявляв, що американські військові готові зустріти «поганих хлопців», які направляються в країну.

Уперед, до американської мрії

Перший караван мігрантів iз кількох тисяч осіб сформувався і вирушив у дорогу 13 жовтня з охопленого злочинністю та бідністю міста Сан Педро Сула на півночі Гондурасу. До гондурасців розпочали приєднуватися мешканці інших країн Латинської Америки.
 
Друга група з понад 300 мігрантів у неділю, 28 жовтня, залишила столицю Сальвадору і вирушила в напрямку кордону Гватемали, аби згодом дістатися США, інформує агенція «Франс Пресс».
 
Група складається переважно з чоловіків, котрі надихнулися прикладом значно більшого каравану мігрантів із Гондурасу та інших країн Центральної Америки. 
 
Наразі мігранти перебувають на відстані приблизно 1500 кілометрів від кордону з США, вже подолавши приблизно дві тисяч кілометрів iз Гондурасу і далі шляхами Гватемали та Мексики. Вони не приховують, що прямують у США, і заявляють, що втікають від банд злочинців та бідності.
 
Для їх стримування вже застосовували як прийоми сили, так і вмовляння. Раніше Мексика відправила сотні поліцейських до свого південного кордону, до якого з боку Гватемали наближається піший караван iз Гондурасу. Коли мігранти спробували прорватися через кордон на мексиканську територію, сталися зіткнення з поліцією.
 
В результаті поранення отримали не тільки самі мігранти (серед постраждалих були жінки і діти), а й співробітники гватемальської поліції.
 
Коли ж вони все-таки прорвалися на мексиканську територію, президент Мексики Енріке Пенья Н’єто оголосив про запуск спеціальної програми допомоги мігрантам, вона діятиме для тих, хто попросить про притулок і готовий легалізувати своє перебування на території Мексики. 
 
Варто додати, що не всі витримали тягар дороги — дехто повернувся додому (влада Гондурасу повідомила, що повернулися приблизно 3,5 тисячі осіб, які спокусилися на обіцянки працевлаштування), хтось пристав на пропозицію Мексики (близько 1,7 тисячі мігрантів попросили про надання їм притулку на території цієї країни), але більшість усе ж продовжує рухатися в напрямку США в супроводі мексиканської поліції, яка не втручається у перебіг маршу. До каравану приєднуються все нові латиноамериканці, які прагнуть потрапити до «країни мрій». n