Шантаж — і нічого особистого: керівництво «Укрпошти» погрожує припинити доставку пенсій

31.10.2018
Шантаж — і нічого особистого: керівництво «Укрпошти» погрожує припинити доставку пенсій

Керівник «Укрпошти» Ігор Смілянський із зарплатою близько 300 тис. грн. за місяць регулярно й активно вимагає підвищення тарифів та ефективно розповідає, чому його відомство не може працювати краще. (Фото з сайта censor.net.)

Монопольне становище «Укрпошти» та підкреслено легкого ставлення топ–менеджменту компанії до своїх посадових обов’язків спричинили черговий конфлікт: цього разу з вітчизняними пенсіонерами.

 

Розв’язувати проблему взявся сам Прем’єр Володимир Гройсман, який останнім часом впевнено почуває себе у ролі захисника простих українців.

 

«Ми ще не всі тарифи підняли...»

ПАТ «Укрпошта» може припинити доставку пенсій, якщо новий тариф на цю послугу не буде затверджено. Такий ультиматум нещодавно висунув генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.
 
Пан Смілянський, якого у ЗМІ вважають близьким до бізнесмена Ріната Ахметова, відомий користувачам послуг «Укрпошти» величезними зарплатами, які отримує він та його найближче оточення,  про що вже кілька разів писала «Україна молода».
 
Втім, споживачів та листонош обурює не стільки факт високих зарплат, скільки контраст доходів перших осіб у структурі та рядових працівників. 
 
Ігор Смілянський заявив: новий тариф на доставку пенсій необхідно ухвалити до 1 листопада 2018 року. В іншому випадку, вже з 1 січня 2019 року доставка пенсій буде припинена.
 
«Це означає, що понад 4,5 млн. осіб уже з січня 2019 року можуть не одержати свою пенсію, оскільки Пенсійний фонд відмовляється оплатити хоча б собівартість її доставки», — сказав він, пояснивши, що Міністерство інфраструктури як регулятор ще в листопаді 2017 встановило новий тариф на доставку пенсій, але його не узгоджують у Міністерстві соцполітики і в Пенсійному фонді.
 
Із цієї причини за минулий рік, за словами очільника структури, «Укрпошта» зазнала збитків у розмірі одного мільярда гривень. «Але ж це могли бути нові сортувальні центри, машини і підвищення зар­плати тим самим листоношам, про які так часто люблять згадувати перед виборами», — сказав гендиректор.
 
Тиск високооплачуваного керівництва «Укрпошти» на міністерства з вимогою отримати більше грошей стався, як відомо, одразу ж після того, як підприємство зуміло пробити собі підвищення тарифів на доставку письмової кореспонденції.
 
З 10 вересня 2018 року ціна на цю послугу зросла на 2 грн., на 3,6 грн. — на посилки без оголошеної цінності масою до 10 кг в межах України.
 
Але і це ще не все. З 1 січня 2019 року пересилання письмової кореспонденції подорожчає ще на 1 грн. у порівнянні з вересневою зміною тарифу. На 2,4 грн. підніметься в ціні вартість посилок у межах України. 
 
Зміну тарифів «Укр­пошта» пов’язує з низьким рівнем оплати праці своїх співробітників у порівнянні з іншими галузями. «Зміну тарифів буде направлено на фінансування фонду оплати праці, насамперед виробничого персоналу, який становить близько 90% від загальної чисельності працівників», — пообіцяли в компанії. 

Джерело економії — зарплата Смілянського

Пенсійний фонд свою відмову платити за вищими тарифами високооплачуваному менеджменту «Укрпошти» пояснив дуже просто: грошей для цього фонд не має. 
 
«З огляду на те, що тариф на оплату послуг із доставки та виплати пенсій визначено у відсотках від суми пенсії, яка виплачується, розмір оплати за послуги зростає пропорційно величині зростання пенсійних виплат одержувачам через ПАТ «Укрпошта». Підвищення тарифу на доставку пенсій та грошової допомоги зумовить додаткові витрати на доставку, які не передбачені в бюджеті Пенсійного фонду України. Джерела для їх покриття не визначені», — зазначила заступник директора департаменту ПФУ Лілія Пухлій.
 
За її словами, тарифи на оплату послуг, пов’язаних із виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги населенню, що виплачуються з коштів Пенсійного фонду, визначає Міністерство інфраструктури за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі та фондом.
 
Про наслідки, які могло би мати рішення керівництва «Укрпошти» для структури і держави Україна, чесно і відверто сказав сам Ігор Смілянський.
 
В одному з інтерв’ю він заявив: якщо тариф на доставку не буде змінений, «Укрпошта» планує «оптимізувати» мережу у селах, вибудувану під доставку пенсій.
 
«З 1 січня 2019 року закриємо 5-7 тисяч стаціонарних відділень, звільнимо частину адміністративного і виробничого персоналу», — продовжив шантажувати керівник поштового відомства.
 
На сказане вирішив відреагувати Прем’єр міністр Володимир Гройсман, пообіцявши не допустити припинення ПАТ «Укрпошта» доставки пенсій українцям і запропонував її менеджменту звільнитися в разі, якщо вони не згодні з важливістю цієї соціальної функції.
 
«Це неприпустимо — не доносити пенсії пенсіонерам. Економити нехай починають з себе — своїх заробітних плат. Якщо менеджмент «Укрпошти» не розуміє важливості соціальної функції компанії, і це буде їх незмінна позиція — я б радив їм усім зібратися, написати заяви і перейти на іншу роботу. Ми призначали менеджмент на конкурсній основі не для того, щоб вони брали в заручники всіх, особливо пенсіонерів», — заявив очільник уряду, додавши, що недавно в «Укрпошту» направили незалежну наглядову раду, і уряд планує звернутися до неї із проханням дати оцінку ситуації та вплинути на керівництво компанії.
 
«Пошта буде доставляти пенсії, і це принципово важливо для людей. Українська пошта повинна працювати для українських громадян», — заявив Володимир Гройсман.
 
За його словами, якщо компанії не вистачає коштів — можна подумати над розвитком тих напрямів діяльності, які перетворять «Укрпошту» в прибуткову компанію і дозволять платити співробітникам, насамперед, рядовим листоношам гідну зарплату.
 
«Я розумію, є проблеми. Але я наголошую: ми наймали управлінців, щоб вони ці проблеми вирішували, а не створювали нові», — зазначив Гройсман.