Уперше за багато років чоловіча гандбольна збірна України може потрапити у фінал ЧЄ

31.10.2018
Уперше за багато років чоловіча гандбольна збірна України може потрапити у фінал ЧЄ

Перебування Віталія Андронова біля керма чоловічої гандбольної збірної України було хоч і довгим, але особливих дивідендів вітчизняному гандбольному господарству не принесло. (Фото з сайта handball.net.ua.)

Перебування Віталія Андронова біля керма чоловічої гандбольної збірної України було хоч і довгим, але особливих дивідендів вітчизняному гандбольному господарству не принесло.
 
 
Практично чотири роки цей молодий спеціаліст намагався підняти «синьо-жовтих» на нову висоту, проте нашим збірникам за цей час так жодного разу й не вдалося пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи чи світу.
 
 
Тож участь наших збірників на ЧЄ-2010 досі залишається єдиним їхнім серйозним здобутком за останні роки.
 
 
Загалом, збірна України невдало провела чотири єврокваліфікації поспіль, хоча остання з них подарувала їй надію на перспективне майбутнє. Попри те, що відбір на ЧЄ-2018 українські ганд­болісти завершили на останньому місці у квартеті, під керівництвом Віталія Андронова вони не програли в цій кваліфікації жодного домашнього матчу.
 
Перемігши в Сумах ісландців та чехів та зігравши там унічию з македонцями, «синьо-жовті» залишили за цим містом статус фартового для української збірної.
 
Невипадково саме там — під куполом манежу Української академії банківської справи — наша національна команда провела свій перший домашній матч відбору на чемпіонат Європи-2020, в якому переконливо здолала збірну Чорногорії.
 
Аби нарешті перервати невтішну для вітчизняного чоловічого гандболу традицію, керівництво Федерації гандболу України, яку останні роки очолює Андрій Мельник, домовилося про співпрацю із відомим у європейському клубному гандболі наставником Сергієм Бебешком.
 
Плідно попрацювавши в Лізі чемпіонів біля керма білоруських «Динамо» та БГК ім. Мешкова, а також запорізького «Мотора», Бебешко сподівається досягнути хорошого результату й на абсолютно новій для себе ниві.
 
Попри те, що кваліфікацію на ЧЄ-2020 збірна України розпочала з гостьової поразки команді Данії, Сергій Бебешко переконаний, що на Євро «синьо-жовті» повинні вийти з другого місця у групі.
 
Як каже новий керманич «синьо-жовтих», збірна Данії — чинний олімпійський чемпіон — у групі має статус беззаперечного фаворита. Натомість у протистоянні з Чорногорією та Фаррерами, як каже Бебешко, його підопічні мають непогані перспективи на фінальну частину ЧЄ.
 
Особливо хорошими вони стали після несподіваної мирової, розписаної на старті відбору прямими конкурентами укрїанських гандболістів за друге місце в групі.
 
«Якщо навесні ми двічі переграємо острів’ян, а чемпіони світу у спареному побаченні з чорногорцями підтвердять свій фаворитський статус, то можна буде говорити про наше дострокове потрапляння до фінальної частини ЧЄ», — після домашньої перемоги над балканською збірною заявив Сергій Бебешко. 
 
Маючи серед гандболістів високий авторитет, новий головний тренер «синьо-жовтих» без особливих проблем зібрав навколо себе практично всіх провідних гандболістів України, тоді як його попередник, більшою мірою, будував національну збірну з представників вітчизняної суперліги. 
 
«Акцент — на досвідчених виконавцях», — наголосив перед початком своєї роботи у збірній Бебешко. У поєдинку проти Чорногорії практично всі вони — Сергій Онуфрієнко з французького «Шартру», Владислав Остроушко з турецької «Селки», Олександр Кириленко з фінського «КОКСу», Павло Гурковський з румунського «Келараши», Захар Денисов iз «Мотора» — відзначилися хорошою результативністю, допомігши таким чином українській збірній удало почати єврокваліфікацію. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група 8.
2-й тур. Україна — Чорногорія — 29:24 (15:12; Остроушко (7), Денисов (6)). Фарери — Данія — 17:35.
1-й тур. Чорногорія — Фарери — 24:24, Данія — Україна — 30:24 (Онуфрієнко (5))
  Турнірне становище: Данія — 4, Україна — 2, Чорногорія, Фарери — 1.