Кожній Америці по своєму Трампу: президентські вибори у Бразилії виграв ультраправий політик

30.10.2018
Кожній Америці по своєму Трампу: президентські вибори у Бразилії виграв ультраправий політик

Жаїр Болсонару прагне повернути Бразилію «на 40-50 років назад», а не вести вперед.

Ультраправий кандидат та колишній військовий у званні капітана Жаїр Болсонару переміг у другому турі президентських виборів у Бразилії, які відбулися у неділю, 28 жовтня, повідомив Верховний виборчий суд країни. Згідно з офіційними даними, за Болсонару віддали свої голоси понад 55 відсоткiв виборців.
 
 
Натомість його суперник у другому турі, кандидат від лівої Робітничої партії Фернандо Хаддад отримав підтримку трохи більше 44 відсоткiв бразильців, які взяли участь у голосуванні, інформує агенція «Франс Пресс».
 
 
Переможець, який репрезентує Соціал-ліберальну партію, пообіцяв керувати країною твердою рукою, «керуючись Біблією та Конституцією», та захищати «Конституцію, демократію та свободу».
 
«Ми не можемо продовжувати фліртувати з соціалізмом, комунізмом, популізмом і екстремізмом лівих», — зазначив Болсонару. Його інавгурація має відбутися 1 січня 2019 року. Мандат  — на чотири роки. 
 
63-річний колишній десантник Жаїр Болсонару, якого називають то «бразильським Дональдом Трампом», то «тропічним Трампом», відомий своїми крайньо правими поглядами, гомофобською та расистською риторикою, а також симпатією до часів військової диктатури у країні (1964-1985 років), яку завжди палко захищає.
 
Він користується підтримкою бразильців, які незадоволені корупційними скандалами та посиленням рівня насильства у країні й хочуть «міцної руки».
 
Болсонару виступає за різке обмеження міграції, за вільне володіння зброєю, за скорочення податків і соціальних програм із метою стимулювати зростання економіки.
 
Він також відомий заявами на захист так званих «традиційних цінностей», в яких його опоненти бачать елементи жінконенависництва і гомофобії.
 
Він обіцяє повернути смертну кару, подолати корупцію та злочинність, поліпшити відносини зі США. Президент США Дональд Трамп уже привітав Жаїра Болсонару з перемогою на президентських виборах.
 
Якщо вірити заявам нового президента, він прагне повернути Бразилію «на 40-50 років назад», тобто у темні часи диктатури 1964-85 років, включно з поширеними тоді жахами тортур. Спостерігачі побоюються зростання рівня насильства та погіршення соціальної ситуації у цій найбільшій країні Південної Америки.
 
Вибори у Бразилії відбувались на тлі найгіршої рецесії в історії країни, яка призвела до скорочення економіки на сім відсотків у 2015-2016 роках, а також корупційного скандалу довкола нафтового гіганта Petrobras і колишніх бразильських урядовців.