Кому в Україні дихати легко: рейтинг міст з найбільш чистим і найбільш брудним повітрям

30.10.2018
Кому в Україні дихати легко: рейтинг міст з найбільш чистим і найбільш брудним повітрям

Забруднює повітря й автотранспорт. (Фото з сайта zaknews.in.ua.)

Навіть у сільських районах Харківщини сьогодні важко знайти населений пункт, де б повітря не містило чималої кількості шкідливих домішок.
 
 
Такий висновок зробили співробітники ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», які цьогорiч дев’ять місяців брали проби для аналізу в різних куточках регіону.
 
Як з’ясувалося, у 4,4 відсотка відібраних зразків екологи виявили перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих  речовин.
 
Найскладнiша ситуація у Дворічанському, Сахновщинському, Лозівському, Близнюківському, Куп’янському, Ізюмському, Печенізькому, Валківському, Зачепилівському, Красноградському, Шевченківському районах, містах Люботин, Куп’янськ, Чугуїв, Ізюм, Лозова та Харків.
 
Тут у повітрі забагато неорганічного пилу, сірчи­стого ангідриду, формальдегіду й особливо аміаку. Найвищий рівень забруднення атмосфери традиційно спостерігається біля транспортних магістралей.
 
Найжахливіше те, що і харківське повітря — не найбрудніше в Україні. Влітку цього року екологи взяли аналогічні проби в 39 містах, і виявилося, що лідером із забруднення атмосфери став Маріуполь, який посів у сумному рейтингу перше місце.
 
Відповідно, 39-та сходинка дісталася містечку Горішні Плавні на Полтавщині, що було визнано найчистішим. Харків у цьому списку — 35-й. Легше дихається лише жителям Чернівців, Світловодська та Ізмаїла. Водночас до списку з високим рівнем забруднення потрапили Одеса, Луцьк, Кам’янське, Дніпро, Київ, Миколаїв, Слов’янськ, Кривий Ріг, Краматорськ, Рубіжне, Лисичанськ і Запоріжжя.