У Києві відбудеться другий українсько-польський концерт «Музики Незалежності»

30.10.2018
У Києві відбудеться другий українсько-польський концерт «Музики Незалежності»

Роман Ревакович.

Польський диригент Роман Ревакович, який має українське коріння і вже більше 20 років дуже активно підтримує музичний діалог між двома близькими йому країнами, є ініціатором проведення у Києві трьох різножанрових концертів, приурочених нинішньому одночасному 100-річчю відновлення власної Незалежності Україною та Польщею.
 
 
Перший, вересневий, концерт був і урочистим відкриттям 29-го Міжнародного музичного фестивалю КyivMusicFest, на який завітав знаний Кшиштоф Пендерецький, що диригував свій монументальний твір Credo. Тоді українську частину програми представляв Роман Ревакович. 
 
 
Другий концерт проекту «Музика Незалежності» відбудеться 31 жовтня у Національному будинку органної та камерної музики України. Мабуть, вперше звучатимуть разом духовні твори для хору «а капела» поляка Генріха Міколая Гурецького (1933-2010) та 81-літнього українського композитора Валентина Сильвестрова.
 
Обидва автори, спершу  сповідуючи авангардні композиторські техніки, у 70-ті роки минулого століття,  перейшли до спрощеної гармонії та музичної нарації, наповнюючи заодно свої твори глибоким змістом. Концерт відбудеться за участю Національної академічної капели «Думка».
 
Ім’я польського композитора Генрика Міколая Гурецького значиться у британському рейтингу «100 геніїв сучасності», який опублікувала газета «Телеграф».
 
Платівка із записом його Симфонії № 3 для сопрано та симфонічного оркестру була продана тиражем більше мільйона примірників. Музикант вивчав композицію у Болеслава Шабельського в Державній Вищій музичній школі у Катовіцах. 
 
На початку творчої кар’єри в 1960-х роках Генріх Міколай Гурецький вражав публіку як один із найрадикальніших авангардних композиторів Польщі.
 
Втім згодом здивував мистецьку спільноту, перейшовши до стилі­стично протилежної музичної мови. Твори Гурецького неодноразово відзначали на польських і міжнародних конкурсах.
 
Серед його нагород — І премія за Симфонію (1969) на паризькому Бієнале Молодих; першість за Ad Matrem на Міжнародній трибуні композиторів ЮНЕСКО, псалом Beatus vir був представлений на спеціальному концерті у Кракові з нагоди візиту Папи Івана Павла ІІ до Польщі (1979). Митець відомий і як педагог та музикознавець. Він був ректором Академії музики в Катовіцах (1975-1979).
 
Валентин Сильвестров у 1960-ті роки входив до творчої групи «Київський авангард», яка сповідувала нову музичну естетику та рівнялася на європейські тенденції всупереч жорсткому тиску захисників панівної у СРСР естетики соцреалізму.
 
Неофіційно надсилав свої експериментальні твори на міжнародні конкурси. 1967 року став лауреатом премії ім. С. Кусевицького у США, 1970-го — міжнародного конкурсу композиторів Gaudeamus у Нідерландах.
 
Після цього Сильвестрова виключили зі Спілки композиторів. У своїй подальшій творчості митець спирається на стилістику «нової простоти» на противагу авангарду. За твір «Реквієм для Лариси» композитор був номінований на Греммі (2005). Вибрані частини цього твору прозвучать у концерті 31 жовтня.