В ЄС із 2021 року заборонять пластикові пакети і стаканчики

26.10.2018
В ЄС із 2021 року заборонять пластикові пакети і стаканчики

Європарламент 24 жовтня підтримав запровадження в ЄС заборони на використання всіх одноразових виробів із пластику до 2021 року: тонких пластикових пакетів, соломинок для пиття, ватних паличок, а також пластикових столових приборів і тарілок.
 
Також використання пластикових виробів, для яких немає іншої більш чистої екологічної  альтернативи, мають скоротити на чверть до 2025 року. Це стосується пластикового упакування для харчових продуктів, гамбургерів, бутербродів, десертів i фруктів. 
 
За запровадження заборони проголосував 571 євродепутат; проти — 53; 34 депутати утрималися. Тепер Європарламент почне переговори з країнами-членами ЄС і їхніми урядами і спробує пояснити їм необхідність ухвалення заборони на місцевому рівні.
 
Європейська комісія вважає, що завдяки новим правилам вдасться обмежити шкоду довкіллю. Торік загальну вартість збитків, завданих навколишньому середовищу, оцінено у 22 мільярди євро. Єврокомісія сподівається завершити роботу над новим законодав­ством до травня наступного року.
 
Ініціатори заборони пояснюють її необхідність забрудненням морських вод у ЄС. За даними Єврокомісії, пластикова продукція одноразового користування становить половину всього сміття, яке знаходять на європейських пляжах. На пластик, на думку європейських законодавців, також припадає 70% усього сміття у Світовому океані.
 
За даними екологів, у 2012 році кількість пластикового непотребу в Світовому океані становила приблизно 165 мільйонів тонн. У 2014 році на поверхні океану лежало 268 940 тонн пластику. Загальна кількість окремих частин відходів iз пластмаси становить понад п’ять трильйонів.
 
Нагадаємо, що в американському штаті Каліфорнія заборона на пластикові соломинки для пиття набуде чинностi вже 2019 року. Відповідно до закону, в ресторанах уже не подаватимуть напої з соломинкою, тільки якщо клієнт сам її не попросить. Аналогічна заборона на пластикові соломинки зараз обговорюється у Великій Британії, але її поки що не ухвалили на рівні закону.