Олег Сенцов отримав премію академіка Сахарова від Європарламенту

26.10.2018
Олег Сенцов отримав премію академіка Сахарова від Європарламенту

Український режисер став лауреатом премії визнання й підтримки. (Фото з сайта uain.press.)

Лауреатом премії Сахарова «За свободу думки» 2018 року став український режисер Олег Сенцов, ув’язнений у Росії.  Рішення оголосили 25 жовтня в Європейському парламенті у Страсбурзі, повідомляє кореспондент «Радіо «Свобода».
 
В’язень Кремля Олег Сенцов набрав найбільшу кількість голосів підтримки в Європарламенті для отримання премії Сахарова «За свободу думки» 2018 року.
 
Премія Європейського парламенту щороку (з 1988-го) традиційно вручається активістам за захист прав людини, розвиток демо­кратії та повагу до закону.  Цього року у фіналі було  три претенденти на нагороду.
 
Окрім українця, який мешкав у Криму і не визнавав анексії, за що і був засуджений окупантами, у списку номінантів  ще  Насер Зефзафі — лідер Гірака, масового руху непокори в районі Ріф (Марокко), який проводить боротьбу з корупцією і зловживаннями владою, та громадські організації, що захищають права людини і рятують мігрантів у Середземному морі.
 
Розмір престижної Премії Сахарова «За свободу думки» становить 50 тисяч євро. Її лауреатами раніше ставали екс-президент ПАР Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів та організація «Репортери без кордонів».
 
Є сподівання, що нагородження може прискорити звільнення в’язня Кремля Олега Сенцова та його повернення на Батьківщину.